Tvorac Grada

Хрватска жели парче Србије

Ići dole

Хрватска жели парче Србије

Počalji  danica taj Ned Feb 12, 2012 1:28 pm

Хрватска жели парче Србије

БЕОГРАД / ЗАГРЕБ – Хрватска, која ће 2013. године постати члан ЕУ, већ је почела да условљава Београд повлачењем тужбе за ратне злочине, тражећи од Србије део територије.

Да Хрватска жели део територије Србије, потврђује и изјава Весне Пусић, хрватске министарке спољних и европских послова, која је рекла да треба учинити све да се постигне билатерални договор о границама са Србијом.

- Арбитража је увек могућа ако се не можеш или не знаш да се договориш – рекла је министарка Пусић.

Наиме, Хр­ват­ска, осим дела територије, тражи да се реше спор­на пи­та­ња, по­пут не­ста­лих осо­ба, око 2.000 љу­ди обе на­ци­о­нал­но­сти, не­ре­ше­но пи­та­ње гра­ни­ца, као и имо­вин­ска пи­та­ња између две зе­мље. Загреб и да­ље тра­жи да се гра­ни­це утвр­де на осно­ву ка­та­стра, док Ср­би­ји од­го­ва­ра да раз­гра­ни­че­ње бу­де на сре­ди­ни плов­ног пу­та Ду­на­ва. Ме­ђу­тим, Хр­ват­ска твр­ди да се спор­на те­ри­то­ри­ја прости­ре од гра­ни­це са Ма­ђар­ском до Бач­ке Па­лан­ке, и да она ка­та­стар­ски, ка­ко су ре­кли, при­па­да Хр­ват­ској.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, рекао је да смо пропустили прави тренутак да решимо то питање.

- Прави тренутак је био онај када се Иво Јосиповић данима шетао по Србији. Нажалост, тада није договорено то питање. С друге стране, омогућено је Хрватској да уђе у ЕУ без решења тог питања. Сада је Хрватска у изузетно повољној ситуацији – рекао је Јањић.

Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица, каже да се то удружење залаже за отварање суштинског дијалога између Загреба и Београда о решавању бројних питања, као што су граница, питање одузете имовине, решавање судбине несталих.

С друге стране, Жарко Пуховски, професор Филозофског факултета у Загребу, каже да је добро што питање границе између Србије и Хрватске није горуће питање.

- То је питање које тиња, јер се на њему није градила никаква политизација и око тога није било неких већих сукоба. Свакако да то питање дугорочно треба решити. Баш зато што то није горуће питање, нико нема довољно мотива да се то озбиљно решава – каже Пуховски.

Шта тражи Хрватска

17.800 хектара територије Србије

Одмаралишта у Ср­би­ји

Да Србија прихвати „Олују“ као легитимну акцију

Објек­те ком­па­ни­је „Ина“

Извор: Правда
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu