Tvorac Grada

Кепиро ослобођен

Ići dole

Кепиро ослобођен

Počalji  danica taj Uto Jul 19, 2011 11:52 am

Кепиро ослобођенШандор Кепиро ослобођен оптужби за учешће у Новосадској рацији током Другог светског рата, када је страдало најмање 1.200 Јевреја, Срба и Рома. Шок у судници међу припадницима јеврејских организација, бурно одобравање припадника екстремне деснице.

Суд у Будиму ослободио је оптужби бившег капетана мађарске жандармерије Шандора Кепира (97), оптуженog за ратни злочин против Срба, Јевреја и Рома током злогласне Новосадске рације.

Векарић очекује жалбу

Заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да не може да коментарише пресуду суда у Будимпешти, али да очекује да ће се мађарско тужилаштво жалити на ту одлуку.

"Наравно да њом нисмо задовољни и очекујемо да ће мађарско тужилаштво уложити жалбу на пресуду", рекао је Векарић Танјугу и додао да је битно да се достигне правда за жртве.

Специјални тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је изјавио да пресуда Кепиру није у складу са његовим очекивањима.

Неверицу због пресуде изразизли су и представници Скупштине Војводине, Скупштине Града Новог Сада и Јеврејске заједнице Новог Сада.

У рацији, у јануару 1942. године, убијено је најмање 1.200 цивила, Јевреја и Срба, а Кепиро је оптужен да је лично одговоран за смрт 35 цивила, чије је погубљење наредио.

Председник суда Бела Варга данас објавио ослобађајућу пресуду, а читање образложења ће, како се очекује, трајати до сутра ујутро. Надлежно тужилаштаво је најавило да ће уложити жалбу на ослобађајући пресуду бившем официру мађарске жандармерије.

Кепиро је из суднице одведен у болницу, где је боравио последњих седам дана, због лошег здравственог стања.

Директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф, који је иначе и покренуо ово, треће по реду, суђење Кепиру, је новинарма рекао да не може да верује шта се десило. Зуроф је у руци држао црно-белу фотографију једне девојчице за коју је трвдио да је била Кепирова жртва у новосадској рацији.

Пресуда је изненадила припаднике јеврејских организација који су се налазили у судници.

Са друге стране, припадници мађарске екстремне деснице изузетно бурно су, уз аплаузе, испратили ослобађајућу пресуду суда. Припадници деснице, који носе беџеве и ознаке такозване Велике Мађарске, повремено су прекидали читање пресуде, па их је судија опомињао.

Према оптужници будимпештанског тужилаштва, поднетој 14. фебруара ове године, Кепиро је као капетан мађарске жандармерије учествовао у рацији у Новом Саду и околним насељима, од 21. до 23. јануара 1942. године, када је под лед бачено најмање 1.200 Срба, Јевреја и Рома.

Крајем Другог светског рата, Кепиро је два пута осуђиван на затворске казне од десет, односно, 14 година због тих злочина, али је успео да их избегне бекством, најпре у Аустрију, а у лето 1948. године у Аргентину. У Мађарску се вратио 1996. године да у домовини проведе последње дане свог живота.

Кепиро је осумњичен и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц 1944. године.

Суђење у Будимпешти почело је 5. маја ове године, када је Кепиро изјавио да је невин, да није учествовао у крвопролићу, нити да је тада добио наређење да га изврши. Првом саслушању присуствовао је и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је 2008. године покренуло истрагу против Кепира, а у међувремену је уступило предмет мађарском правосуђу, јер је и тужилаштво те државе покренуло поступак против Кепира.Извор: РТС
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Кепиро ослобођен

Počalji  danica taj Uto Jul 19, 2011 11:53 am

ДРУШТВО ЗА ОЧУВАЊЕ СЕЋАЊА НА ХОЛОКАУСТ
НОВИ САД


ПОЗИВ НА НАРОДНИ ПРОТЕСТ ПОВОДОМ ОСЛОБАЂАЊА ШАНДОРА КЕПИРА

Понижавајући однос мађарског правосуђа према жртвама новосадског геноцида изазвао је оправдану забринутост и незадовољство. На молбу бројних Новосађана свих националности, Удружење за очување верских-културних традиција и добара и Друштво за очување сећања на Холокауст позивају грађане на миран народни протест „Крив је!“, који ће се одржати 24. јула у 19 часова на Тргу слободе.


Протест искључиво грађанског карактера усмерен је против идеологије која је довела до „Рације“, а пресудом будимпештанског суда је ослобођена као зао дух прошлости који прераста у нове претње по народе региона. Достојанственим изразом незадовољства Нови Сад ће се успротивити неправедној пресуди која обезвређује „град под ледом“ који су Кепиро и његови „саборци“ створили на Штранду јануара 1942. године.

Контакт: 063 1688 897; holocaust.memorial.society@gmail.comАлександар Вељић
Председник Друштва за очување сећања на Холокауст
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu