Tvorac Grada

Srbija priznaje lične karte Kosova?!

Ići dole

Srbija priznaje lične karte Kosova?!

Počalji  danica taj Ned Jul 03, 2011 8:07 am

NEZAVISNE NOVINE: SRBIJA PRIZNAJE LIČNE KARTE KOSOVA?!

Petak, 1. Juli, 2011.| Autor:

VAŠINGTON - Beograd je spreman da prizna lične karte na teritoriji Srbije koje su izdale institucije kosovskih Albanaca, saznaju "Nezavisne novine" iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, obaveštenih o toku pregovora između Beograda i Prištine.Prema nezvaničnim informacijama, došlo je do napretka po pitanju slobode kretanja građana Kosova teritorijom centralne Srbije. Naime, validna lična karta, odnosno lična identifikacija sa Kosova biće dovoljna za ulazak na teritoriju Srbije.

U slučaju tranzita kroz centralnu Srbiju i prelaska granice srpska granična služba će prihvatiti kosovske lične karte kao dokument koji omogućuje prelazak srpskog graničnog prelaza, dok će kosovski pasoši moći da se koriste za ulazak u treće zemlje u skladu s njihovim režimom priznavanja kosovskih putnih isprava.

Da li je ovo indikacija implicitnog ili eksplicitnog priznavanja kosovskih pasoša ostaje da se vidi posle potpisivanja sporazuma i tumačenja koje pregovaračke strane budu ponudile.

Istovremeno, Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, rekao je juče da u narednim danima očekuje konkretne dogovore sa Prištinom o nekoliko tema koje, kako je istakao, neće dati potvrdu državnosti Kosova.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Stefanović je ponovio da je sigurno da ljudi sa Kosmeta neće moći da koriste pasoše Kosova, niti registarske tablice "Republika Kosovo" sa grbom Kosova.

"Biće nekih rešenja koja za deo opozicije neće biti dobra, ali mislim da razumete kakvo je realno stanje na Kosovu i Metohiji. Moram da podvučem da smo imali niz stvari koje su nepovoljne za Srbiju, ali budite uvereni da smo izabrali one koje su najmanje nepovoljne za interese Srbije", rekao je Stefanović.

On je naveo da u poslednje vreme iz Prištine dolaze razna tumačenja o tome šta je dogovoreno u srpsko-albanskom dijalogu u Briselu, a šta nije, ali da bi bilo mudro da Beograd ne upada u zamku objašnjavanja.

Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine, izjavila je ranije da će na osnovu predloga, u čijem su kreiranju zajednički učestvovali Beograd, Priština i EU, građani Kosova moći samo sa ličnim kartama da uđu u Srbiju, dok će prilikom tranzita iz Srbije u treću zemlju morati da pokažu pasoš Republike Kosovo.

Prema njenim rečima, Srbija bi trebalo da prizna pečate Carine Kosova na isti način na koji je to učinila i EU, te registarske tablice Kosova sa oznakom RKS (Republika Kosovo), dok će kosovskim Srbima koji ne budu želeli ovakve tablice biti omogućeno da dobiju stare s oznakom KS.

"Na Kosovu, međutim, više neće moći da se koriste nekadašnje registarske tablice kosovskih gradova koje su izdale SRJ ili Srbija", rekla je Tahirijeva.

Ona tvrdi i da sporazum predviđa priznavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola Kosova.

"Oblast telekomunikacija uredićemo tako da srpska mobilna i fiksna telefonija prekinu s radom, ali da zauzvrat bude uveden roming po povoljnim uslovima", rekla je Tahirijeva.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine najavili su da će početkom jula ponovo sesti za pregovarački sto i da će tada biti postignuti prvi konkretni rezultati u vezi sa šest sporazuma koje je predložio Robert Kuper, posrednik EU.

Vesti: VAŠINGTON, pregovori Beograda i Prištine
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu