Tvorac Grada

Отровни пестицид и у Србији!

Ići dole

Отровни пестицид и у Србији!

Počalji  danica taj Sre Jun 29, 2011 10:49 pm

Otrovni pesticid i u Srbiji!

Glifozat, osnovni sastojak najpoznatijeg svetskog pesticida "Roundup weedkiller" izaziva deformitete i druge zdravstvene probleme novorođenčadi, zaključak je najnovijih istraživanja. U srpskoj poljoprivredi ovaj pesticid se masovno koristi prema preporukama Evropske unije.
Otrovni-pesticid-i-u-Srbiji


Neprofitna međunarodna agencija EOS (Earth Open Source) objavila je pre samo nekoliko dana obimni izveštaj o štetnosti najpoznatijeg Monsantovog herbicida "Roundup weedkiller", koji se koristi širom sveta. U ovom istraživanju jasno se pokazuje da glifozat, aktivni sastojak najprodavanijeg herbicida, utiče na defekte embriona laboratorijskih životinja.

Izveštaj EOS-a je tek nastavak višegodišnje kampanje naučne javnosti da se ukažu opasnosti korišćenja glifozata.

Nacionalne vlade su, međutim, tokom godina potpuno ignorisale ova upozorenja.


Potvrdu da "Roundup Weedkiller" koriste i poljoprivrednici u Srbiji dobili smo od ovdašnjeg zаstupnika zа Monsаnto, "Hemikаl аgrosаvа" iz Beogrаdа. O popularnosti Monsantovog proizvoda najbolje govori činjenica da su gotovo sve količine ovog herbicida prodate.
- Herbicida nema. Sve se prodalo. Sačekajte jedan momenat. Evo, ima još malo. Koliko vam treba - upitali su predstavnici beogradske firme pre nego li su shvatili da razgovaraju sa novinarom S media portala.

Evropa zna, ali preporučuje
img

U izveštaju EOS-a se navodi da svetska herbicidna industija zna za štetne uticaje glifozata na unutrašnje organe (kao što je diletacija srca) još od 1993. godine. Takođe, EOS napominje da o rizicima korišćenja glifozata predstavnici Evropske komisije znaju već devet godina, ali da su baš 2002. godine evropske birokrate dozvolile korišćenje ove supstance na narednih deset godina.

Za analize herbicida bila je zadužena Nemačka savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane (BLV), koja je zaključila da je "glifozat bezbedan" uprkos nezavisnim istraživanjima o izazivanju deformiteta, kao što je to francusko istraživanje iz 2005. godine, koje je ukazalo na odumiranje ćelija ljudske placente pod uticajem glifozata. Drugo istraživanje pokazalo je da "Roundup Weedkiller" izaziva totalno uništenje najrazličitijih tipova embrionalnih ćelija kod ljudi.

Iako je Evropska komisija planirala da glifozat prođe novu zdravstvenu kontrolu 2012. godine, krajem prošle godine je odlučeno da se taj proces odloži za još tri godine. Takođe, glifozat neće biti podvrgnut stožijim standardima do 2030. godine. Razlog - nepoznat.

Srbija radi po direktivi EU
img

Preporuke Nemačke, preuzele su sve zemlje članice Evropske unije. Srbija, koja ima potpisane sporazume sa EU, apsolutno je obavezna da se sa tim stavom složi.
- "Roundup weedkiller" se nalazi na najnovijoj pozitivnoj listi dozvoljenih sredstava koja se koriste u poljiprivredi, a koju objavljuje Evropska unija. To znači da ovaj herbicid ispunjava zadate standarde evropske zajednice.
Kako mi imamo već potpisan dogovor sa Evropskom unijom, mi možemo samo da prepišemo njihove preporuke i liste, jer iste direktno koristimo kao zemlja - potvrdio je za S media portal Profesor Ibrahim Elezović, stručnjak za fitomedicinu sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ovaj servilni stav srpskih vlasti potvrdilo je i Ministаrstvo poljoprivrede, trgovine,
šumаrstvа i vodoprivrede.
- Glifosаt (prepаrаt Roundup) je аktivnа supstаncа kojа je 2001. godine uključenа u listu аktivnih supstаnci dozvoljenih zа primenu nа teritoriji EU.
Dokumentаcijа dostаvljenа zа registrаciju ovog proizvodа u smislu toksikoloških i eko-toksikoloških ispitivаnjа odnosilа se i nа istrаživаnjа sprovedenа u zemljаmа EU i Amerike - rečeno je za S media portal u Upravi za zaštitu bilja pomenutog Ministarstva.

Da sve bude još besmislenije, država Srbija planira potpuno usklađivanje domađeg zakonodavstva sa legislativom Evropske unije, čime će procedurа zа zаbrаnu korišćenjа štetnih pesticidа nа teritoriji Republike Srbije biti potpuno zavisna od odluka EU.
- Obzirom nа nаcionаlni plаn zа implementаciju evropske legislаtive Ministаrstvo poljoprivrede, trgovine, šumаrstvа i vodoprivrede ne dozvoljаvа registrаciju novih proizvodа koji sаdrže аktivne supstаnce koji se ne nаlаze u prometu nа teritoriji EU.
Imаjući u vidu dа je u EU stupio nа snаgu novi set propisа koji se odnosi nа sredstvа zа zаštitu biljа, Republikа Srbijа plаnirа dа do krаjа godine urаdi implementаciju tih propisа u nаcionаlno zаkonodаvstvo. S tim u vezi, biće donet novi propis vezаn zа listu аktivnih supstаnci zаbrаnjenih zа primenu u Republici Srbiji koji će biti usklаđen sа propisom EU - kažu u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine,
šumаrstvа i vodoprivrede.

Argentinci prve žrtve glifozata
img

Jedan od načina da se Argentina istrgne iz krize bila transformacija poljoprivredne proizvodnje na genetski modifikovane vrste soje. Procenjuje se da je u ovoj zemlji samo tokom 2009. godine upotrebljeno 200 miliona litara glifozata.

Iako je rod soje bio pravo čudo za siromašne argentinske farmere, posle nekoliko godina pojavili su se brojni problemi. U samo nekoliko godina drastično je povećan broj obolelih od raka, pojavili su se defekti kod novorođenčadi, a farmeri su počeli da gube stoku.

Kasnija istraživanja su pokazala da su deformiteti na laboratorijskim životinjama identični onim zabeleženim kod ljudi. To ipak nije bilo dovoljno da predstavnici Vlade reaguju protiv proizvođača herbicida, američkog Monsanta.

B. R.

[Only admins are allowed to see this link]
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu