Tvorac Grada

ЕУ има 10 дана да спаси евро

Ići dole

ЕУ има 10 дана да спаси евро

Počalji  danica taj Ned Jun 26, 2011 11:06 pm

ЕВРОПСКА УНИЈА ИМА 10 ДАНА ДА СПАСИ ЕВРО
Пише: Роди Томсон

Европска унија има 10 дана да спаси евро и да спречи било какву штету светској економији, и то пошто је ставила своју веру у Атину да ће она испоштовати своје обећање да примени још непопуларније мере штедње на непокоран народ.
Иницијални скок за евро, и то када су се вође Европске уније усагласиле да дужничкој Грчкој одобре и друго избављивање једва годину дана (од претходног), брзо је отишао у измаглицу када су тржишта почела да гледају даље од обећања која је прошлог четвртка ЕУ дала да “ће урадити све што год је неопходно” да заштити валуту.

Шкрипећи симбол европског јединства је ухваћен у највећој борби свог кратког живота, и то после серије избављивања и никаквих гаранција да ће још једно додатно избављивање припитомити дужничку кризу која прети да торпедује сан еврозоне.

Немачки канцелар Ангела Меркел је у петак изјавила да су вође постигле “важно политичко усаглашавање за стабилизацију евра”, за које је белгијски председник Владе Ивс Летерме (Yves Leterme) изнео да је трајало свега пола сата да се ‘издевета’ и стави у погон.

И поред тога, “брига је висила над чињеницом да ли ће план бити прихваћен од стране (грчких) законодаваца и да ли би био примењен током средњорочног и дугорочног периода”, изјавио је Ген Кавабе (Gen Kawabe), брокер код Chuo Mitsui Trust and Banking.

Европска унија је поставила услове за давање одобрења за ово спасавање.

Као прво, грчки председник Владе Цорџ Папандреу (George Papandreu) мора да до 30. јуна добија два битна парламентарна изгласавања.

Уколико се добију, законодавци ће увести 28 милијарди евра додатних мера штедње током наредних пет година, као и распродају грчких државних власништва за које се међународни партнери надају да ће (сама продаја) донети зараду од чак 50 милијарди евра.

Међутим, грчки синдикати су заказали генерални штрајк који почиње у уторак, док је грчки конзервативни опозициони вођа Антонис Самарас одречно одбио “додатне таксе за економију која се налази у финансијској депресији без преседана”.

Папандреу (у Парламенту) има предност од свега пет посланика, али такође и расколнике у својој Социјалистичкој странци, што значи да никако није сигурно да ће гласове и добити.

Министри финансија Европске уније ће, у међуврену, морати да испеглају све незгодне детаље предвиђеног избављивања у износу од преко 100 милијарди евра и то док се не сретну 3. јула, када је одређен главни рок, а који се мора испоштовати за ово избављивање.

Тренутни резултат договора од прошлог четвртка би требао да значи да ће Атина, током средине јула месеца, добити удео од 12 милијарди евра из еврозоне и од ММФ-а, а који су део прошлогодишњег пакета избављивања у износу од 110 милијарди евра, и који су јој неопходни како би избегла банкрот на дуг.

“Постоји врло јака воља међу чланицама држава (ЕУ) да се спасе оно што смо постигли последњих 50 година од како смо заједно”, изјавио је француски министар иностраних послова Ален Жупе (Alain Juppe); речи су изговорене у атмосфери страха да ће еврозона, а на крају и сама Европска унија, да се због ове кризе изнутра распадне.

Бен Бернанке (Ben Bernanke), шеф америчких Федералних резерви, (US Federal Reserve) је упозорио да би неуспех у покушајима избављивања “представљао опасност за европски финансијски систем, глобални финансијски систем као и за европско политичко јединство”.

Ново избављивање Грчке би била комбинација свежих позајмица еврозоне као и добити приватизације, укључујући и удео који би био дат од стране банака и других приватних инвеститора над којима се врши притисак да прескоче наплату грчких деоница које су предвиђене за саму наплату.

Имати осигурање да ће грчка Влада да се придржава најновијег петогодишњг буџетског плана, а како је прошлог четвртка у Атини усаглашено са преговарачима ЕУ и ММФ, је “висока наручбина”, и то после пада (грчких) финансијских цифара током 2011. године као и укупним дугом од 350 милијарди евра.

Чак и пре новог избављивања, Грчка дугује онолико колико износи њен једно-ипогодишњи бруто национални доходак.

Уникредит (UniCredit) са седиштем у Милану је у свом меморандуму упозорио да је финансирање грчких банака од стране Европске централне банке нагло скочило током маја месеца – до 97,5 милијарди евра, а са 86.8 милијарди колико је износило у априлу месецу.

Предвиђања (UniCredit) су да ће “трговина типа ‘клацкалице’, као и лов за сигурносне валуте бити тема” за наилазећи период.

Евроскептик Најџел Фараж (Nigel Farage), енглески посланик у Парламенту ЕУ, је заиграо на сва та страховања и у петак је водио поворку гробара који су носили отворени мртвачки сандук на којем је био симбол евра, и то поред уласка у центар у којем се одржавао самит у Брислу.

За Видовдан превео Бранко Филиповић

THE SYDNEY MORNING HERALD

линк
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu