Tvorac Grada

Konkordat između Crne Gore i Vatikana

Ići dole

Konkordat između Crne Gore i Vatikana

Počalji  danica taj Pet Jun 24, 2011 1:17 am

"Blic" 24.6.2011.
Crnogorski premijer Igor Lukšić doputovao je u prvu zvaničnu posetu Vatikanu, gde će ga danas primiti papa Benedikt XVI.

Tokom posete, Lukšić će potpisati Konkordat između Crne Gore i Vatikana, a imaće i odvojene razgovore sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Tarcisiom Bertoneom, kao i sa sekretarom za odnose sa državama Vatikana Dominikom Mambertijem.


Tokom posete Lukšića biće potpisan ugovor između Crne Gore i Vatikana što će dati pozitivan impuls produbljivanju političkog dijaloga i snaženju saradnje dve države na svim poljima, navodi se u saopštenju crnogorske vlade i dodaje da je taj ugovor potvrda pune posvećenosti Crne Gore osnovnim duhovnim i kulturnim vrednostima evropske civilizacije koje afirmiše i Vatikan.


Odnosi sa Vatikanom zauzimaju važno mesto u crnogorskoj spoljnopolitičkoj agendi, posebo imajući u vidu aktivnu i konstruktivnu ulogu Vatikana u rešavanju svjetskih političkih, ekonomskih, ekoloških i drugih pitanja od globalnog značaja, ističe se u saopštenju.


Mitropolija crnogorsko primorska, odnosno mitropolit Amfilohije pozvao je Lukšića da odloži potpisivanje Konkordata sa Vatikanom, ocenjujući da se taj pravni akt može osporiti na Ustavnom sudu ili pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog diskriminacije drugih crkava i verskih zajednica u odnosu na Rimokatoličku crkvu u Crnoj Gori.
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Konkordat između Crne Gore i Vatikana

Počalji  danica taj Pet Jul 01, 2011 4:58 am

Конкордат поделио Црну Гору

Уколико Скупштина Црне Горе ратификује Темељни уговор-споразум са Ватиканом, Католичка црква у Црној Гори имаће јавноправни субјективитет, а тиме и „право на реституцију добара, оснивање верских и образовних институција и увођење веронауке у школама”

Подгорица – На „Лукшићев конкордат”, како сада зову документ који је црногорски премијер потписао са Ватиканом, већина црногорских парламентарних партија не гледа благонаклоно јер се њиме Католичкој цркви одобрило „оснивање верских и образовних институција и увођење веронауке у школама”. Тиме би се могао „угрозити и грађански концепт државе”, док би „улазак вероучитеља у учионице повећао националне и верске поделе”.

Конкордат, на који је прошлог петка у Ватикану премијер Црне Горе Игор Лукшић ставио параф, најавио је улазак у учионице свештеника Католичке цркве, односно увођење веронауке у образовни систем, што две деценије власт није дозвољавала Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве.

Уколико Скупштина Црне Горе ратификује Темељни уговор-споразум са Ватиканом, Католичка црква у Црној Гори имаће јавноправни субјективитет, а тиме и „право на реституцију добара, оснивање верских и образовних институција и увођење веронауке у школама.

У члану 18. уговора који су потписали Игор Лукшић и државни секретар Ватикана кардинал Тарцисио Бертонео наводи се могућност да се посебним уговором регулише изучавање католичке вере у јавним школама „имајући у виду вишеверску структуру државе, као и текући процес законских реформи”.

Посланик Социјалдемократске партије Ервин Спахић изјавио је да би „након ратних деведесетих, подела деце по верској основи створила додатне тензије” и да би „веронаука угрозила грађанску Црну Гору”.

Насупрот њему, функционер Нове српске демократије Будимир Алексић каже да увођење веронауке није у супротности са европским интеграцијама, и да то неће успорити пут ка Европској унији.

Његов колега из Покрета за промене Коча Павловић мишљења је да је „управо етничка шароликост Црне Горе главни разлог због којег врата учионица треба држати затворена за вероучитеље”.

„То је стандард европских држава и непоштовањем тих стандарда Црна Гора би ризиковала нове поделе”, каже он. „Треба оставити могућност да се то организује као допунска настава од стране неких верских заједница и религијских организација, али никако у школама.”

Митрополија црногорско-приморска уговор Црне Горе са Ватиканом оцењује као „незаконит због нарушавања уставне и законске равноправности цркава и верских заједница”.

МЦП је саопштила да није против уговорног решавања односа, али се „тај процес мора решити на равноправан начин и у истом обиму права а не само са једном црквом”.
Координатор Правног савета Велибор Џомић за „Политику” каже да такав међународни уговор „мора бити ратификован у црногорској скупштини”.

„Важећи црногорски закони такве уговоре не допуштају ни са једном црквом или верском заједницом”, каже Џомић. „Прво се донесе нови закон о правном положају цркава и верских заједница и у њему предвиди таква могућност, а потом се приступи разговорима и потписивању истоветних уговора.”

По речима председника Одбора НВО Црногорска православна црква Стева Вучинића, Темељни уговор о односима Црне Горе и Ватикана „угрожава територијални интегритет Црне Горе, њену традицију, мир и слогу њених вера и нација”.

„У Темељни уговор су уграђени сви правни и политички инструменти који ће на дуги рок, и територијално и духовно, разграђивати и разградити Црну Гору”, написао је Вучинић у ауторском коментару.

„Не треба велика памет да се претпоставе проблеми и штете које ће искрснути у будућности. Нарочито ако знамо да ће најопаснија противдржавна институција, београдска патријаршија, једва дочекати овакав уговор, на који ће се позвати да би стекла законско право да успоставља епархије чије су столице у суседним државама. Наравно, и да из Београда арбитрира о свим нашим, не само црквеним питањима, него и политичким, и то на темељу закона. Јер потписани уговор с Ватиканом даје право Католичкој цркви да поставља све свештенике, и највише, по својој вољи, у чему јој држава мора асистирати. Нема разлога да буде другачије у случају београдске патријаршије”, наводи он.

Из владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштили су да споразум са Светом столицом не обавезује владу на увођењу веронауке у школе.

Портпарол ДПС-а Рајко Ковачевић за наш лист је рекао да је уговором предвиђено да „Католичка црква има право да оснива верске школе и образовне институције вишег ранга за школовање свештеника и пасторалних радника”.

„У овом тренутку верско образовање у школама није један од сегмената који се налази у оквиру усвојених програма образовања”, каже он. „ДПС би се, уколико такво питање буде актуелно, према њему одредио након темељне и одговорне анализе уз пуно уважавање грађанске Црне Горе.”

Новица Ђурић

објављено: 30.06.2011

линк
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu