Tvorac Grada

За савез са СНС три услова

Ići dole

За савез са СНС три услова Empty За савез са СНС три услова

Počalji  danica taj Uto Jun 21, 2011 2:26 am

За савез са СНС три услова
Пише: Ненад Поповић

Потпредседник ДСС о односу са напредњацима, ЕУ, изборима, НАТО: "Тражимо поштовање Устава, војну неутралност и привредни развој"

У ПРЕГОВОРИМА за формирање коалиције после избора ДСС ће инсистирати на три принципа: дословном поштовању Устава, војној неутралности и економском програму развоја домаће привреде, повећању запослености и животног стандарда. Ко прихвати ту политику, моћи ће са нама у савез.

То је за ”Новости” изјавио Ненад Поповић, потпредседник ДСС, који очекује да ће о тим темељним начелима разговорати са СНС после парламентарних избора, на које ће његова странка изаћи самостално.

* Значи, нећете инсистирати на главној разлици коју имате са СНС, а то је однос Србије према ЕУ?
- Народ је уморан од шарених лажа о брзом уласку Србије у ЕУ. То више никад неће бити предизборна тема. Ова власт је еврофанатична и беспоговорно прихвата све услове Брисела, па чак и оне који су директно против интереса Србије. Са Бриселом мора да се отвори дијалог у којим границама они виде Србију - са Косовом и Метохијом или без њега. Поштујући Устав, бранимо државну целовитост земље. То је први принцип политике ДСС.

* Верујете ли да ће ваши принципи бити прихватљиви за Николићеву странку, или ћете морати да тражите друге савезнике?
- Са СНС сада имамо изузетно коректну сарадњу и заједнички циљ: да што пре дође до превремених избора и да променимо политику да ЕУ нема алтернативу. На изборе ћемо ићи самостално, а после избора ћемо видети да ли ће принципи бити прихватљиви за странке са којима будемо преговарали. Владајуће партије на делу показују да раде противно државним интересима, па тако и политичким принципима ДСС.

* Да ли бисте ви успорили и закочили европски пут Србије, за шта вас оптужују?
- У најбољем случају, када би све услове на време испунила, наша држава би најраније могла да уђе у ЕУ тек 2025. године. То сада није тема. Морамо да се окренемо себи и интересима грађана. Европски закони су добри и треба да их усвајамо и примењујемо. Али, видимо да условљавања из Брисела не престају. После Младића, испостављају Хаџића, а отворено поручују да морамо да успоставимо добросуседске односе са Косовом и да, практично, признамо лажну државу. То Србија не сме да учини.

* Колико је, по вашем мишљењу, реално да се формира ”велика коалиција” ДС и СНС после избора?
- Нема разлога да не верујем уверавањима руководства СНС да је та коалиција после избора - апсолутно немогућа.

* Динкић хвали ранију сарадњу Г 17 плус са ДСС, колико је за вас прихватљив њихов концепт децентрализације?
- Велики успех ДСС је што смо успели да натерамо власт да одустане од врло опасног концепта регионализације. Права децентрализација не значи да треба да формирамо нове, патуљасте државице у нашој земљи. Градови и општине треба да буду носиоци децентрализације и ДСС је пре пола године изашао са конкретним економским програмом за убрзан развој 21 највећег града у Србији.

* Верујете ли у спекулације да ће власт прво да распише покрајинске и локалне изборе, па затим парламентарне?
- Ти наговештаји говоре о страху власти од следећих избора. Одвојени избори само би одговарали странкама власти, а не грађанима и земљи. То је много скупља опција и било би потпуно неодговорно повлачити тај политички суманут потез у време економске кризе.

* Зашто сте најјаче до сада ”подигли глас” баш поводом војне конференције у Београду?

- Власт спроводи политику пузајућег прикључења НАТО и гура Србију у алијансу иза леђа грађана. Одржавање војне конференције понижење је за Србију. Само пре 12 година НАТО је бомбардовао нашу земљу, а учлањењем бисмо признали легитимитет агресије и трајно пореметили односе са Русијом. Приступање Србије НАТО мора да буде решено на референдуму.

ПОДСТИЦАЈ УВОЗА

* Како као економиста и привредник оцењујете дневне осцилације динара?
- Свако повећање вредности динара, које није засновано на привредном расту, извозу или инвестицијама, вештачко је и наноси штету привреди. Нереалним растом динара подстиче се увоз, а не производња.

Извор: Вечерње НОВОСТИ
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu