Tvorac Grada

Извештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге

Ići dole

Извештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге

Počalji  danica taj Ned Avg 18, 2013 10:33 pm

Izvještaj NATO: Za Markale krive Izetbegovićeve snage

Publicerat den: 18 augusti, 2013 - 10:04


STOKHOLM Od 9. do 11. avgusta u švedskom gradu Degerfors održana je konferencija pod nazivom „Nordijski razgovori o miru“. Na skupu je učestvovalo više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, među njima i organizacija Justicija Paks Veritas sa sjedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima vezanim za konflikte u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom trodnevne konferencije održano je niz zanimljivih predavanja vezanih, između ostalog, za puzajuće učlanjivanje Švedske u NATO pakt, tekuću propagandu o ratu u Siriji, legitimiranje vojnih intervnecija SAD i NATO pakta preko doktrine R2P (Responsibility to protect – Obaveza zaštite).

Jedan od govornika na skupu nordijskih mirovnih aktivista bio je i profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu (Peace Research Institute Oslo). Tokom predavanja „Poslije Libije – Sirija i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN“ Tunander je upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u bivšoj jugoslovenskoj republici Bosni i Hercegovini.


Profesor Ola Tunander, jedan od učesnika ovogodišnjih Nordijskih razgovora o miru

Norveški profesor, sa bliskim vezama u NATO paktu, ispričao je u vezi bombardovanja sarajevske pijace Markale, za koje su okrivljeni Srbi, da mu je više izvora – predstavnik kriznog štaba NATO-a, predsjedavajući u vojnom komitetu NATO-a Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova – saopstilo da je zaključak istrage NATO pakta bio da je za bombardovanje bila odgovorna „bosanska strana“, kako je nazvao snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

– Svi su rekli da je NATO-ov zaključak bio da se radilo o bosanskom ˙napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno. A izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u Ujedinjenim Nacijama, izvode takozvane „false flag operacije“, dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi se na taj način legitimirala vojna intervencija“, rekao je norveški stručnjak.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločni nalazi i na optužnicama u tekućim procesima protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

„Nordijski mirovni razgovori“ održani su po prvi put prošle godine, takođe u Degerforsu. Ovogodišnja konferencija završena je najavom demonstracija u Stokholmu 4. septembra pod parolom „Ne Velikom Bratu Obami“, povodom predstojeće posjete američkog predsjednika Švedskoj.

Justicija Paks Veritas

Stockholm 18 avgust 2013

Извор
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu