Tvorac Grada

Петар Божовић: Војска нам је слабија од ловачког друштва

Ići dole

Петар Божовић: Војска нам је слабија од ловачког друштва

Počalji  danica taj Pet Jun 03, 2011 10:09 am

ИНТЕРВЈУ: ПЕТАР БОЖОВИЋ, глумац
Петар Божовић: Војска нам је слабија од ловачког друштва

Треба да се деси земљотрес, па да политичари дођу да виде како живе људи у унутрашњости. Није овај земљотрес био јак, него су нам куће трошне. Наша кућа као држава не ваља. Нема темеље


"Политичари су театар апсурда" Фото А. Васиљевић

Да, опет сам решио да се вратим позоришту. То је живот! Чак сам решио и да смршам. Некако ми је постало досадно, пожелео сам да нешто променим. Уз то долази и промена модног стила чији сам и ја био роб..., каже глумац Петар Божовић који на сцени Театра у подруму Атељеа 212 поставља представу „Крај партије” Самјуела Бекета.

Премијера је заказана за суботу, 11. децембра. Поред тога што потписује режију, Божовић ће се представити публици и као члан глумачке екипе, поред Бориса Комненића, Ренате Улмански и Властимира Велисављевића.

Иза Петра Божовића је богата глумачка каријера, од младог Данила, шпанског борца, преко „Чеговића”, до владике Николаја... Своје ликове бојио је оригиналним сценским бојама најчешће на ивици смеха и плача. Познат по смелим иступима, Божовић у својој биографији бележи и податак да је три-четири пута одлазио из позоришта, али и да је у току представе заспао на сцени. Да је одбио да игра у првој поставци мјузикла „Коса”, али и да се увек враћао позоришту.

– Наслов Бекетовог комада „Крај партије” подсећа на све крајње ситуације које нас окружују. Ако се некада и мислило да несрећа има много, овај свет је показао да их више нема. Бар не нових, јер су све познате. Остале су још две-три крајње које ће бити и крај света. Самим тим и крај свих партија и крај свих крајева. Некада је Бекет сматран писцем апсурда: Данас је, скоро, реалистички писац, тврди Божовић и уједно одговара на питање зашто је одлучио да се овога пута представи публици баш са Бекетовим комадом „Крај партије”.

– Пратио сам живот представе „Чекајући Годоа” која је јако важна за наше позориште. Од самом почетка, од немогућности извођења, њене скоро антидржавне и антипартијске обојености и страха од ње. Присуствовао сам обнављању те представе после извесног времена и био сведок да су се млади људи највише смејали апсурду тих ситуација. Надам се да ће и у „Крају партије” бити доста смеха, јер човек да би преживео све несреће које је бацио иза себе може да се брани једино здравом методом, а то је смех! То је уједно прилика за интимну исповест о свему – каже Божовић и додаје:

– „Крај партије” је уједно и крај вере у реч. Данас је реч изгубила сваки смисао и нема никакву одговорност. Поготово код политичара. Они су данас театар апсурда у коме се чуде шта се то дешава у земљи у којој баш они владају. Рече председник Борис Тадић, недавно, како је био запањен сазнањем да државне институције на плаћају струју. Ма немој? И то да је сазнао из штампе. Ето да нема штампе, не би знао шта му се дешава у земљи. А шта је задатак председника него да зна шта му раде сународници, било да је реч о људима у Сурдулици, као и онима који живе на Дедињу. Међутим, оне на Дедињу су оставили на миру, јер су они купили виле захваљујући својим таштама. Сваки је купио своје велелепне куће, имајући скромни станчић, па се, гле чуда, ташта жртвовала за своју ћерку и зета са којим се јако добро слаже. Онда су удружени све продали да купе руинирану вилицу, па су још дигли и кредит. Човеку кад то слуша дође да каже: „Па хајде да им и ми помогнемо”. Треба да се деси земљотрес, па да политичари дођу да виде како живе људи у унутрашњости. Није овај земљотрес био јак, него су нам куће трошне. Наша кућа као држава не ваља. Нема темеље.

Уз оштар, коментар да су запостављене основе вредности, односно да су људи жељни комуникације у смислу: „Добар дан”, „Јеси ли добро”... Божовић у истом тону наставља своју причу.

– Срећа је што постоје невладине организације које нас уче и како децу треба волети. То је велико откриће за наш народ. Поготово за мајке, али женама зато треба повећати године рада. Да не проводе толико времена са својом децом. Данас човек не сме по сопственом нахођењу да се понаша према детету, жени, пријатељу док им невладине организације то не одобре. Док нам не поруче да треба подржати „Параду поноса”. Ако је у питању парада, зашто још и поноса? Зашто парада поноса није 283. класа ових назовиофицира што носе униформе као феријални савез? Војска нам је слабија од ловачког друштва. Али зато наш министар одбране Драган Шутановац отпутује по мишљење у Норвешку, да са тамошњим министром одбране разговара о важним питањима. И та опозиција? Не зна се ко кога подмићује, ко кога плаћа и ко са ким шурује – каже наш саговорник.

На питање да ли за нас има наде и где види излаз, Божовић каже:

– Посветите се себи, својим ближњима! Испуњавајте неку од Божјих заповести. Проговорите! Кажите нешто ако смете, мада њих није брига шта ви кажете. То је део невиђене демократије, у којој узмете све, па вас баш брига шта ко прича. Да сам млађи напустио бих све, купио земљу и отишао да живим на селу. Од земље се може живети. На жалост, село је запостављено. Такав је био план. Сељаци су кулаци, то је стара Стаљинова теза која је овде пресађена. Овде је задругарство после рата нанело више штете од било чега. Онда је кренула мода да сељаци иду у град. Да се разбију та традиционална места која су била верна династији и држави. Када га доведете са села где је све имао у град где ништа нема, онда га запослите. Па му дате стан. Сада је све то пропало. Више нису нигде. Мада видим, дође овај „Фијат” да нас спаси – духовито закључује Божовић.

А где види излаз, познати глумац у свом духу је одговорио: „Да ресорно Министарство пољопривреде остатка Републике Србије цео народ пресели у телевизијску емисију „Фарма” ради побољшања сточног фонда.

Борка Требјешанин

Извор: http://www.politika.rs/
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu