Tvorac Grada

Брука и срамота у Љигу: Полиција брани општину од ђака

Ići dole

Брука и срамота у Љигу: Полиција брани општину од ђака

Počalji  danica taj Ned Apr 28, 2013 4:38 am

Брука и срамота у Љигу: Полиција брани општину од ђака

Образ мале вароши сачували вршњаци припадника славног батаљона 1300 каплара, који су организовали протест против брисања наше славне историје.Следбеници аустроугарског каплара, Јосипа Броза, који је Љиг са околином добро запамтио јер је у Првом светском рату одавде једва извукао живу главу бежећи од српске војске, у петак, 26. априла 2013. године сложно су запуцали на ђачки батаљон 1300 каплара! Ипак, образ наше мале вароши сачували су вршњаци припадника славног батаљона, који су организовали протест и у великом броју, мирно и достојанствено, али зрело и одлучно показали да неће дозволити да се неко игра прекрајања и брисања наше славне историје!

На седмој седници СО Љиг, подизањем руку 19 одборника владајуће коалиције, коју чине СПС-ПУПС, НС, СНС, УРС и ДСС, дата је сагласност на промену назива Средње школе „Хиљаду триста каплара“ у Владан Средојевић. Предлог је образложио његов иницијатор, председник општине Миодраг Старчевић. Излагање је започео коментаром да је основни проблем у називу школе „Хиљаду триста каплара „што је назив у множини а не у једнини! Рекао је да Љиг као мала средина мора тежити да се називи установа и улица промене у називе заслужних грађана Љига и да каплари нису били Љижани и да су они „једино погинули овде“. Такође је навео да у Љигу већ постоји награда названа по капларима као и улица и да нема потребе да и средња школа носи то име.

У образложењу промене назива школе рекао је да је први директор школе оставио неисписив траг. Да је направио наставни кадар и да је у његово време владао ред, рад и дисциплина. Прећутао је да је тај први директор предавао марксизам и да му није било страно да туче ученике. Том приликом оптужио је одборнике опозиције да су злоупотебили ђаке који су дошли испред општине уз опаску „Шта сте мислили, да ћемо се ми уплашти ђака?“ . Да су се итекако уплашили, сведочи то да их је чувала полиција, и то од ученика који су у великом броју мирно и достојанствено протествовали испред зграде општине.

Одборник Двери за живот Љига, Данијела Гајић, рекла је да је промена назива средње школе велика срамота за наше место. Да је образложење за промену назива апсурдно а чин сраман. Такође је рекла да уколико су осећали потребу да се одуже Владану Средојевићу, да су могли да му подигну споменик у школи, да га ставе на прво место у монографији као и да су могли новој неизграђеној фискултурној сали да дају име по њему.

Навела је и да су могли другим заслужним грађанима да се одуже тако што су могли установама као што је Дом Здравља у Љигу да дају име по Љижанину Др Живораду Павловићу, проналазачу чувене „Павловићеве масти“.

Као пример овакве промене назива школе навела је да ћемо за десет двадесет година доћи у ситуацију да ће неко кога је господин Старчевић задужио доћи на идеју да постави споменик господину Старчевићу у центру Љига на место где се налази споменик Живојину Мишићу. У образложењу ће рећи да је Миодраг Старчевић био три пута председник општине и да је био директор банке Интезе те да Живоину Мишићу није место у центру Љига испред поменуте банке, већ у Струганику где је и рођен.

Након тога, уследиле су речи председника општине које су само потврдиле бахатост локалне власти и непоштовање истинских вредности и великана којима се наш народ с правом поноси. Гласање је само потврдило да је владајућа коалиција спремна да зарад сопствених себичних интереса гази по вољи народа. Уследила је и оптужба да је опозиција злоупотребила децу, поводом које смо се огласили саопштењем:

Поводом оптужби изречених на јучерашњој седници скупштине општине Љиг од стране председника општине Миодрага Старчевића како је, наводно, опозиција „подбунила“ и „злоупотребила“ ученике средње школе „1300 КАПЛАРА“, изјављујемо следеће:

Оправдани протест љишких средњошколаца јесте њихова реакција на сраман покушај локалне власти у Љигу да избрише име школе коју похађају и којим се поносе. Сазнавши да ће се на јучерашњој седници гласати о промени имена школе, а да њихови професори немају храбрости да се томе успротиве, ученици су се организовали и мирно, достојанствено и одлучно изразили свој протест на улицама Љига и испред зграде општине.

Иако је председник Старчевић на седници изјавио да се локална власт не плаши деце, полиција је спречила ученике да уђу у зграду, нарушивши им слободу кретања. Овим, у Љигу до јуче незабележеним срамним чином, нарушена је и јавност рада скупштине. Толико о томе да се локална власт не боји деце! Српске Двери ће испитати ко је послао полицију да спречи ученике да њихова делегација присуствује седници и види ко су одборници који ће подићи руку за брисање славног имена њихове школе. Јучерашњи протест љишких средњошколаца јесте велика лекција и њиховим професорима и локалној власти, а такође и свима који немо посматрају како локална власт годинама уништава општину Љиг!

Они који потцењују нашу омладину и не верују да је она способна да организује протест попут јучерашњег, вероватно полазе од себе, будући да су без идеала, (осим ако им идеал није пун стомак и дебео новчаник), и тешко могу да схвате да и данас има младих у Љигу који следе пут својих вршњака из славног Ђачког батаљона 1300 каплара.

Подсећамо локалну власт која следи пут аустроугарског каплара Јосипа Броза да су њихови партијски другови својевремено изводили основце у центар Љига на митинг подршке Јасеру Арафату! Такви се усуђују да дечији, искрен, зрео и као суза чист јучерашњи протест називају манипулацијом и злоупотребом деце од стране опозиције! Јуче су та деца спасила част успаваног Љига и урадила оно за шта многи подрасли немају ни храбрости, нити способности.

Српске Двери се поносе омладином Љига и од свег срца подржавају ЊИХОВ оправдани и достојанствени протест, као и спремност да истрају у борби за очување имена њихове и наше средње школе.


Повереништво Покрета Српске Двери у Љигулинк
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu