Tvorac Grada

Moskva: USAID pokušavala da utiče na političke procese

Ići dole

Moskva: USAID pokušavala da utiče na političke procese

Počalji  danica taj Sre Sep 19, 2012 8:57 am

Moskva: USAID pokušavala da utiče na političke procese

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo je danas da je aktivnost kancelarije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Rusiji prekinuta jer karakter rada te organizacije nije uvek odgovarao deklarisanim ciljevima pomoći bilateralnoj humanitarnoj saradnji."Radi se o pokušajima da se kroz podelu grantova utiče na političke procese, uključujući izbore na različitim nivoima, i na institucije građanskog društva", navedeno je na sajtu ruskog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je ozbiljna pitanja izazvala i aktivnost USAID-a u ruskim regionima, „posebno na Severnom Kavkazu“.


"Treba uzimati u ozbir i činjenicu da Rusija sada ulazi u 'nove donatore' i da odbacuje status primaoca pomoći za razvoj u svim međunarodnim organizacijama“, poručuju iz tog ministarstva i dodaju da je i rusko građansko društvo postalo „sasvim zrelo“ i ne treba mu „rukovodstvo spolja“.

Uz napomenu da je Moskva otvorena za saradnju sa USAID-om u realizovanju projekata u trećim zemljama, u Ministarstvu ističu da to podrazumeva „strogo poštovanje principa ravnopravnosti, poštovanja međusobnih interesa i nemešanja u unutrašnje poslove“.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je za list „Komersant“ da vlasti nisu imale veze sa prekidom rada USAID u Rusiji.

Prema njegovim rečima, aktivnost nijedne strane organizacije u Rusiji ne može biti prekinuta dok god ona poštuje ruske zakone.

Predstavnici ruskih nevladnih organizacija smatraju da je zatvaranje kancelarije USAID u Rusiji zabrinjavajući signal i da će to ugroziti rad mnogih NVO koje su primale sredstva od te američke agencije.

Pres sekretar Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je juče da su SAD dobile 12. septembra obaveštenje o prekidu rada kancelarije USAID u Rusiji.

USAID je formirana 1961. godine na inicijativu Džona Kenedija, a agencija podržava razvoj demokratije, ekonomije, zdravstvene zaštite, pruža humanitarnu pomoć i deluje u sprečavanju sukoba u više od 100 zemalja sveta.

U Rusiji je počela da deluje 1992. godine i sarađivala je sa nizom ruskih NVO uključujući Moskovsku helsinšku grupu, asocijaciju “Golos” i društvo “Memorijal”, a agencija je podržavala i niz obrazovnih i naučnih programa.


Izvor: Blic
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu