Tvorac Grada

Велики корак ка Новом светском поретку

Ići dole

Велики корак ка Новом светском поретку

Počalji  danica taj Sre Sep 19, 2012 8:55 am

Велики корак ка Новом светском пореткуБрисел – Европска комисија је представила нацрт закона, по којем Европска централна банка добија пуномоћ и постаје јединствени регулатор банака еврозоне. Финансијске организације, које не буду слушале инструкције са Мајне, ЕЦБ ће или да кажњава или једноставно да затвара.


Централизација власти, управо такав пут развитка кредитно-новчаног регулисања Старог Света, по мишљењу шефа Еврокомисије Жозе Мануела Барозоа оптималан је у борби против кризе. Кључно у смислу ове централизације биће давање нових овлашћења Европској централној банци. По мишљењу главног економисте компаније „Финам Менаџмент“ Александра Осина, ако предлог Европске комисије буде одобрен, то може краткорочно да побољша економску ситуацију Старог Света.

„Стварање јединственог регулатора – то је база за структуру европског стабилизационог фонда, која ће директно кредитирати банке. У принципу, по мени, може се рећи да је Европа направила довољно поуздан систем стабилности. Следеће године, мислим, биће направљена база за раст.“

Укратко, не сматрају сви да су могућа нова овлашћења ЕЦБ-е, заштита од кризе. Мишљење главног економисте инвестиционе компаније „Уралсиб Капитал“ Алексеја Девјатова је да би дупло кориснија за Европу била унификација пореско-буџетне политике.

„Не мислим да ће то само по себи да омогући превазилажење кризе, зато што је она изазвана управо великим дефицитима и дуговима појединачних земаља еврозоне, па се овде мора обратити пажња на фискалну политику. Неопходно је имати федералну структуру, у којој би учествовао јединствени орган, који би одговарао за пореско- буџетну политику.“

Како би ЕЦБ проширила своја пуномоћја, предлог Европске комисије морају да одобре све земље које улазе у састав ЕУ. Међутим, по мишљењу Алексеја Девјатова, неке ће сигурно бити против.

„Процес предаје дела суверенитета у центар увек је болан процес за све земље. И ако су те периферне земље, које се налазе у сложеној финансијској ситуацији, у већој мери спремне на компромис, у исто време мале европске државе, које се не налазе у тешкој финансијској ситуацији, као рецимо Финска и Шведска, бринуће се јер ће морати да се одрекну дела своје суверености.

Против иницијативе Европске комисије може да иступи и Велика Британија. Уједињено Краљевство не улази у ЕУ, иако британске банке у значајној мери присуствују на тржишту ЕУ, а то значи, да делимично потпадају под јурисдикцију Централне банке.


Извор: ВасељенскаТВ
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu