Tvorac Grada

Свакодневица

Ići dole

Свакодневица

Počalji  danica taj Ned Jun 17, 2012 8:40 am

Звоно

Прича прота како је дошао код њега један Србин полицајац да се жали на црквено звоно - не може да спава човек, ради трећу смену. Каже њему прота да се не срамоти, није он једини који ради по сменама и није сад баш да је за звоно запело, па још звоно Православне Цркве. Али полицајац наставља да се брани, као није он сам у томе - има их још који се жале. Добро, помирљиво ће прота, нека је и тако, али да му каже ко су људи који се жале, не мора именом и презименом, већ да каже, ако зна, које су нације. Почне овај да се премишља, кад на крају мораде да призна: све махом друга вера и нација. И каже њему прота, да иде до њих и нека им слободно каже да, ако им звоно смета, нека дођу лично код њега и њему то кажу у лице. Ућута се полицајац и након тога више не би ни гласа о томе да икоме смета звоно.
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Pon Jun 18, 2012 6:25 am

Технологија нова, методе заостале

Прича ми моја рођака о догађају који ју је престравио. Наиме, њихова је кућа опљачкана у сред бела дана и однет сав накит. Срећом па никог није било у кући, премда она јесте била откључана - али су они, из тог дела, били удаљени неким послом, па их нису приметили. Нек иде и накит, само да су деца жива, а деца мала. Наравно, позвана је полиција да се направи увиђај. Све су претпоставке да су то урадили неки којима треба новац за дрогу, а занимљиво је да су тачно знали и где да уђу и шта да узму. Њихов циљ је био спаваћа соба, где махом сви држе накит на сточићу, жене нарочито, одмах поред шминке. Тако је било и у овом случају. И прича моја рођака:
- Ја кажем полицајцима да узму ту кутију, коју не дира нико сем мене, чак ни муж, а деца поготово, и да потраже на њој отиске. Биће само моји и онога ко је накит украо.
На то ће њој полицајац:
- Госпођо, гледате превише америчких филмова...
То је био крај приче.
То је било у једном граду, а одмах затим у другом, на периферији града, где људи имају винограде, воћњаке, њиве, заредала је екипа и свима који су имали орахова стабла иста посекла. Међу њима и мојим кумовима. И позове кумица полицију ради увиђаја. Изашли они, гледају, пишу, а моја кумица пита што не траже отиске, што не пошаљу некога да провери у близини фирме оних који откупљују трупце или нешто већ не предузму што мисле да би требало.
- Знате, могуће је и да има сведока - каже главни полицајац - али људи неће да сведоче, да дођу у полицију и пријаве, јер се плаше. И ћуте, све док се и њима не деси нешто, али онда буде касно. А кад су отисци у питању то није баш тако лако, јер иако смо и прешли на нове технологије, отисци са личних карти нису уведени.
Крај и ове приче.
И сад да се вратим на горњу причу, где полицајцу смета звоно. А прота ће њему:
- А не смета ти дрога по граду и што има хиљаду деце наркомана? За то се ти брини, не за звоно.
А како овде нема детета да не зна ко су дилери и где се дрога може купити, како онда да полиција не зна? И ником ништа.
Па коме онда, полицијо, човек да пријави било шта и да при том не страхује?
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Uto Jun 19, 2012 12:19 pm

А може на почек?

Он је човек запослен као чувар при бироу за запошљавање у великом граду. Нагледао се свакаквих странака, али према једнима има велике симпатије. О њима каже:
- Од свих који овде долазе да траже посао, некако су ми најзанимљивији они, код којих, кад кажеш: "Дођи 20. јуна...", они одмах негодују и приговарају: "Немој тад, човече! Идем у Грчку на море!". Или: "Дођи 2. јула...", а чујеш: "Не само 2. јула, кад идем у Турску!". Е, то су пацијенти!

Али ето, некако баш захваљујући њима, причалица осмислила и афоризам, дао Бог:
Уморни од чекања на посао, одмарају се у иностранству.


avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Pet Jun 29, 2012 10:53 am

Богослов по Болоњи

Већ неколико дана, из неког разлога, одлажем писаније ове приче, а сад се мислим да је још боље што сам чекала до вечерас. Јер вечерас, слушајући неког ко ми је био у гостима, схватих колико се ми, као људи, као народ, не познајемо, и не знамо ни шта хоћемо, ни шта бирамо, те није ни случајно да се овако расипамо. Сад, прича јесте везана за догађај у цркви, али итекако и за политику. Ако се у Христу не упознамо и препознамо, још ће нас дуго водити и заводити они који нит виде нит чују.
Елем, прошао је упис на богословију, сва места испуњена, а на лицима многих неверица због чега један наш брат није примљен. Сви га знамо да је ревносан и редован, али ето, не примише га. И реши свештеник да се заложи за њега и потруди се и нађе да има места у Крки. Сав радостан оде да овом јави, кад ће ти брат:
- У Хрватску да идем...?! Не долази у обзир!
А свештеник збуњен, слуша, гледа и не може да верује. И помисли: "Ипак је избор био правичан, а ја посумњах..."
И прича тај свештеник, након тога, какав би то био Христов војник и како би он чувао Цркву? Зар свештеник не зна какву заклетву даје пред Богом и какав ће одговор морати да да. Биће, каже, да је и овде нешто Болоња постала модерна и мало се ко и насмеши, да не буде дословно, али довољно да се разуме о чему прича. Он је спреман сутра да иде у Призрен, да се то од њега тражи. И не мисли да је Космет само на југу Србије, већ и у Хрватској и у БиХ.
Сем тога, он не ласка и на проповеди још како указује на болести и проблеме нашег друштва, али смо ми већ превише навикли на ласкање и слабо ко то хоће да чује. Ови из политике да не причам - њима је то тек мука духу.
АЛИ вечерас ми неко из партије за коју каже да је патриотска рече да овог и оваквог свештеника подводе под "жуте".
Биће да се чаша жучи још није напунила, нажалост...

avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Sub Jun 30, 2012 11:48 pm

Зелени црви

Прича овде један наш пријатељ, како му је дошао комшија и каже:
- Јаој, комшо, да ви`ш какав ми је купус?
А он ће њему:
- Је л` сија по ноћи, као ова паприка што сам је купио на пијаци? Чиме ли су их прскали, да ми је знати...
И још додаје:
- Код мене сви у комшилуку једу затровану храну, а знате како знам: сви су црви у мојој башти!
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Pon Jul 02, 2012 7:50 am

Право и обавеза

Овде се много прича о правима детета, али се обавезе гурају под тепих. Чињеница је да неком то одговара, самој деци и родитељима, у највећем броју случајева - не.
Ових дана десио се код нас овакав случај: милиција је ухватила на делу малолетнике у крађи. Нису писали записник, јер им је то био први прекршај, а и знали су им родитеље. Дошао је један отац и пријавио се свом другу, милицајцу од два метра и ко од стене одваљеног. Код њега је седео његов син. Само су се погледали и отац је сина повео напоље без речи. Али син није заборавио да каже чика милицајцу:
- Ја знам своја права! Не можеш ми ништа!
То би била ПРАВА...
На другом крају света, у Америци, такође се десила крађа. Мајка је открила да су њено двоје деце, дечак и девојчица, учествовали у њој. Она их је обоје узела за руку и привела у станицу.
То би биле ОБАВЕЗЕ...
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Pon Jul 23, 2012 4:21 am

Понуда прва

Он ради као чувар у једном предузећу, а у слободно време се бави приватним послом, који захтева и да се улази у куће муштерија. Једном приликом, дође по позиву код једне жене да се договоре, кад из друге собе изађе њена ћерка. Била је више гола него обучена. Мајка једва да је и погледа, али јој рече да иде да се обуче. Иако је момак, њему би непријатно, али, истини за вољу, каже, било му је жао девојчице, но нагледао се свачега. Прође неко време, заврши он њима посао, кад једне вечери ето девојке код њега у фирму, где је радио као чувар. Само је свратила, каже, да га поздрави с неким пријатељицама. Али једне од следећих вечери дошла је сама. Он је већ наслутио због чега, а кад она отвори уста – то и потврди. Наиме, дошла је да га пита да спава са њим, а он да јој понекад купи неку крпицу. Он је дечко верник, иде редовно у Цркву, пости, причешћује се, и мало је рећи колико му је било жао ове несрећне девојчице. Наравно да ју је одбио, чувајући је од ње саме.

Понуда друга

Она је прелепа девојка и ради у једном приватном предузећу. Неретко, долазе јој ожењени мушкарци са таквим огавним понудама, да се чак не либе да од ње траже да им буде – курва. Она је и сама хришћанка, пости, иде у Цркву, причешћује се. Замолила их је да је више не узнемиравају и да је заобилазе у пуном луку – чувајући их од њих самих.

Понуда трећа

Кад су кренули да се забављају, наравно да су имали жељу и да спавају. Штавише, по њеном казивању, она је често на томе инсистирала, премда су обоје православни и црквени. Али на сва њена инсистирања он је говорио: „Не брини, љубави, ја ћу да нас сачувам обоје за брак!“ Како је рекао, момак је и урадио и њих двоје уђоше у брак неоскврњене девствености.

Неуздржање квари, уздржање поправља – карактер.
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  danica taj Pon Jul 30, 2012 8:28 am

Пријатељи?

Виртуелна пријатељства и ко су и какви - ми њима и они нама - пријатељи? Данас, у једном разговору, пријатељица ми скрену пажњу на оно што сам и сама лично искусила: да невидљиви људи, тзв. пријатељи на нету, у стварности то можда не би били. Али, некад је потребно време да откријемо нечије право лице. Зато је потребно да будемо мудри и опрезни, нарочито омладина, која је лако поводљива: довољна је похвала, две и сујета већ ради; за и против кога, питање је.
Али, што рече један блогер, није то само од када постоји нет, нити због нета. Да нисмо склони сујетном, ми то не би показивали, нити од других очекивали.
А због чега ово пишем? Присећам се онога што ми је испричала једна жена рањеника. Пре рата у Босни, они су живели добро са својим комшијама без обзира на веру и нацију. Тако су се здружили, да су једни другима у куће улазили. Кад је почео рат, њеног је мужа баш комшија ранио. Ни у најгорој мори нешто такво нису помислити могли.
Можда ће се неком учинити ово неповезаним, али загледајмо се пажљивије. Оно што људе везује у пријатељство јесте дух. Тамо где исти дух дишу људи, они ће се лако наћи и саживети у пријатељској љубави. Тамо где су различити духови, ту пријатељства ни живота нема.
И то је једнако важеће и за стварни и за виртуелни свет.
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Свакодневица

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu