Tvorac Grada

НОВО: Шпанија руши еврозону!?

Ići dole

НОВО: Шпанија руши еврозону!?

Počalji  danica taj Pon Jun 04, 2012 4:15 am

НОВО: Шпанија руши еврозону!?

--------------------------------------------------------------------------------

Нове анализе доносе неочекивану процену: уместо Грчке, чини се да ће Шпанија срушити Еврозону!
04.06.2012

Мадрид – Шпанија много мање од Грчке страхује да ће остати без заједничке валуте, али ни Европска унија нема новца да „купи“ њену економију запалу у проблеме.

За разлику од већине аналитичара, Метју Лин из енглеске консултантске компаније „Стратеџи економикс“ је уверен да Шпанија има веће шансе за излазак из зоне евра од Грчке и наводи шест разлога за такав развој догађаја.

Шпанија је, као прво, превелика економија да би могле да је спасу Европска унија (ЕУ) и Међународни монетарни фонд (ММФ), док економију Грчке, која „кошта“ свега 230 милијарди евра, Европљани могу дуго да помажу.

ЕУ и ММФ једноставно немају ту количину новца потребну за спас Шпаније, објављено је на интернет порталу „Finmarket.ru“.

Други разлог за брзи излазак Шпаније из еврозоне Лин види у томе што су њени становници уморни од програма штедње. Још пре годину дана покрет „Револт“ почео је са седећим протестима у великим градовима.

Шпанија, као треће, има реалну економију.
„Грке забрињава њихова будућност ван еврозоне, јер у суштини они ништа не производе“, напомиње Лин, додајући да је Шпанија успешна економија са развијеном индустријом.

Извоз у укупном домаћем производу (БДП) Шпаније учествује са 26 одсто, што се може упоредити са Великом Британијом, Француском и Италијом.

Четврти разлог је чињеница да је Шпанија политички независна. Многе земље остају у зони евра више због политичких него економских разлога.

Тако Грчка, у случају да напусти зону евра, страхује да ће постати сфера утицаја Турске, Литванији је евро потребан да би се удаљила од Русије, а за Ирску је то питање економске независности од Велике Британије. За Немце, еврозона је раскид са прошлошћу, док за Шпанију евро не представља никакав симбол.
Шпанији су, као пето, отворене перспективе.
Шпанска економија делимично зависи од Европе, али у истој мери будућност њеног развоја се везује за Латинску Америку, чије су земље у успону. Не би требало да се заборави ни огромно латиноамеричко тржиште у САД. Шпански бизнис је више део светске него чисто европске економије.

„Шпанија нема разлога да се везује за пропали пројекат, ако има толико других могућности“, приметио је Лин.

И на крају, повлачење из валутне уније више није табу тема, па је излазак Шпаније из зоне евра већ почео да се разматра.

По Лину, низ шпанских економиста је убеђен да је проблем њихове земље у евру и да би је повратак на пезету извукао из кризе.

Извор: Васељенска телевизија

avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu