Tvorac Grada

Mrkonjić: Kakva himna, pevam samo u kafani!

Ići dole

Mrkonjić: Kakva himna, pevam samo u kafani! Empty Mrkonjić: Kakva himna, pevam samo u kafani!

Počalji  danica taj Sub Jun 02, 2012 11:36 pm

Mrkonjić: Kakva himna, pevam samo u kafani!

Većina poslanika ne vidi ništa sporno u tome što na svečanoj sednici Skupštine Srbije nisu pevali sopstvenu himnu

Mrkonjić: Kakva himna, pevam samo u kafani! Poslanici-skupstina-srbije-himna-srbije-1338586676-169750

BEOGRAD - Sprdanje s državom.
Tako se može okarakterisati ponašanje novih poslanika i bivših ministara na prekjučerašnjem konstituisanju novog saziva Skupštine Srbije, kada je većina od oko 270 prisutnih državnih funkcionera ćutala kao zalivena prilikom intoniranja himne „Bože pravde“. Među onima koji nisu otpevali ni stih je i novi poslanik i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić.

- Nikad je nisam ni pevao. Ja pevam samo po kafanama. Nisam ni primetio da ni ostali ne pevaju - objasnio je „ćutanje“ odlazeći ministar infrastrukture.

Ni poslanik Preokreta Miljenko Dereta nije pevao himnu jer mu „ne odgovara tekst i ne odslikava ono što je Srbija danas - multietnička i multikonfesionalna država“.

- Simboli države moraju biti prihvatljivi svima i ne moraju da impliciraju bilo koju vrstu posebnosti - navodi Dereta i kaže da ne bi mogao zapevati himnu jer je ateista, a u njoj se pominje Bog.

- I da postoji zakonska obaveza da poslanik mora da peva himnu, ja je ne bih poštovao i država bi morala da me kazni - komentariše Dereta.

Aleksandra Jerkov iz LSV smatra da himnu treba poštovati, ali da pevanje ne znači automatsko poštovanje tog državnog simbola.

- Ne osećam potrebu da je pevam, to nije tekst s kojim se identifikujem - kazala je ona.
Istoričar Radoš Ljušić smatra da su novi poslanici pokazali krajnje nepoštovanje prema Srbiji.

- Kada svira himna u najvišem zakonodavnom telu, gde je donet Zakon o državnim znamenjima, poslanici su dužni da ispoštuju taj zakon. Obaveza svakog poslanika je da učestvuju u pevanju. Iz poštovanja prema državi, mogu makar da otvaraju usta - dodaje Ljušić.

Ima i onih koji su to i činili. Momo Čolaković iz PUPS tvrdi da jeste „nešto otpevao“.
- Možda nisam celu, ali znam ceo tekst napamet. Pevam našu himnu uvek, to je obaveza svih nas - dodao je Čolaković.

Suzana Grubješić iz URS tvrdi da je pevala dve strofe himne:
- Himna je zvučala kao remiks, pa još sa izmenjenim tekstom - „srpske zemlje“ postale su „naše zemlje“. Pitanje je ko sme da menja tekst himne.

Reakcije poslanika na „Bože pravde“


Miljenko Dereta LDP
Ne odgovara mi tekst himne.


Aleksandra Jerkov LSV
Ne identifikujem se s ovom himnom.


Momo Čolaković PUPS
Himnu pevušim u svakoj prilici.

Pavlović: Ne poštuju državu

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović kaže da je pevanje himne stvar osećaja, konvencije, lične kulture, poimanja države, te da nema opravdanja za ponašanje novih parlamentaraca.

- Pevanje himne nije zakonska obaveza, ali odnos prema državnim simbolima govori o odnosu prema državi. Pa, kako će oni da rade u interesu države i građana ako ne poštuju osnovne državne simbole - kaže Pavlović.

Kovačević: Ne znaju reči

Siniša Kovačević iz DSS, jedan od retkih koji su pevali „Bože pravde“, smatra da su ostali parlamentarci ignorisali himnu jer „verovatno ne znaju reči“.

- Verovatno potiču iz takvih porodica, škola, emocionalnih i kulturnih krugova gde nisu naučili svoju himnu. Ja sam je pevao jer je to moja himna, tada se osećam kao deo nečega do čega mi je stalo - kazao je Kovačević.

http://www.kurir-info.rs/mrkonjic-kakva-himna-pevam-samo-u-kafani-clanak-256016
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu