Tvorac Grada

Još jedan srpski izum ode u ruke stranaca

Ići dole

Još jedan srpski izum ode u ruke stranaca

Počalji  Sky Seeker taj Pon Maj 07, 2012 8:37 pm

Предлажем да отвориш нови подфорум "Наука и политика" па убаци овај чланак.
Поздрав! Very Happy

Još jedan srpski izum ode u ruke stranaca
Zahvaljujući izumu Milije Stojanovića Srbija bi mogla da izvozi struju, ali do sada država nije pokazala interesovanje. Sa druge strane, Amerikanci jesu.
Srbija bi i bez izgradnje novih elektrana mogla da izvozi struju i to zahvaljujući rotoru sa samopodešavajućim lopaticama, izumu profesora matematike Milije Stojanovića iz Niša, koji za proizvodnju kilovat-sati može da koristi energiju rečnih tokova i vetra minimalne brzine.

Stojanović tvrdi da bi se samo primenom tog pronalaska na hidrocentrali kapacitet proizvodnje povećao za 20 do 30 odsto, što, kako kaže, znači da uz minimalna ulaganja mogu da se zadovolje sve potrebe naše zemlje za električnom energijom.

Stojanović objašnjava da je suština rotora da se lopatice same podešavaju kada će da primaju energiju, a kada ne. To omogućava inovacija kojom su lopatice postavljene na pomoćnim osovinama, a posebnim okvirima fiksirane na glavnu osovinu. Time se postiže i te kako veća efikasnost od klasičnog rotora, a lopatice mogu da se naprave od aluminijuma ili platna.

Profesor predočava da je već pokušao sa niškom Elektrodistribucijom i fabrikom aluminijuma „Nisal“ da na hidrocentrali „Sićevo“ dograde univerzalni rotor. Međutim, nisu dobili potrebne dozvole, a u „Jugoistoku“ kažu da ovaj izum nije primenjen jer nisu mogli da pronađu investitora.

Stojanovićev patent je u međuvremenu zainteresovao Amerikance, tako da se može desiti da najpre bude ugrađen u američke vetrogeneratore,pišu Novosti. A kada bi njegov „točak“ za dobijanje energije i praktično zaživeo, za upotrebu ne bi bilo potrebno da se grade nove brane na rekama i potapaju ogromne površine.

Stojanović ukazuje da ovaj izum može da se primeni i na hidrocentralama na morskim strujama, što do sada nikada nije rađeno. Objašnjava i da njegov rotor ima niz boljih osobina za korišćenje energije vetra, jer omogućava samostalno usmeravanje za maksimalni prijem.

foto:RTS

Izvor: Smedia
avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu