Tvorac Grada

Пољопривредници победили велике фирме

Ići dole

Пољопривредници победили велике фирме

Počalji  danica taj Ned Mar 18, 2012 2:10 pm

За пример: Подухват новобечејских сељака

Пољопривредници победили велике фирме


Шездесетак новобечејских пољопривредника успело је да се организује и заједничким снагама од пољопривредног газдинства ''БД Агро'' откупи 1.700 хектара земље.

Желе да се што више младих привредника задржи у свом родном месту и да се приходи од земље сливају у њихову општину, а не у велике компаније, које су такође показале интересовање за ове пољопривредне поседе.

Ово је јединствен случај у историји Србије да се на тај начин врши откуп пољопривредног земљишта! Пољопривредници су велику помоћ имали од председника општине Нови Бечеј Миливоја Вребалова, који је био нека врста посредника између сељака и предузећа ''БД Агро'' и гарант код банака да су намере пољопривредника часне и озбиљне.
- Предузеће ''БД Агро" запало је у тешкоће и доспело је у незавидну ситуацију јер није успело да издејствује субвенције од државе и било је принуђено да прода део земљишта. Много великих компанија, међу којима су најпознатија предузећа ''Промист", ''Алмекс", ''Делта аграр'', ''Матијевић'' и ''МК комерц, изразило је жељу да купи део поседа и понудило добру цену - каже Вребалов, уз напомену да је пре непуна два месеца дошло до преокрета.

Тамошњи пољопривредници су затражили састанак са председником општине, на коме су му изнели свој предлог.
- У почетку ни ја нисам веровао да су озбиљни и да су у стању да спроведу свој план у дело, али су ме убедили у супротно - признао је Вребалов.
- Почела је борба која трајала тачно 46 дана. Требало је убедити предузеће ''БД Агро" да је купац озбиљан, а поготово банке да одобре кредите. Успели смо у томе, ово је јединствен случај у нашој земљи и сва заслуга припада пољопривредницима из наше општине!!!


Аутор: В. Жарковић
Прес, 16.03.2012.
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu