Tvorac Grada

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Pon Maj 30, 2011 8:23 am

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

НОВИ САД -

Пољопривредници са двадесетак трактора стигли су вечерас на паркинг испред зграде Владе Војводине, у оквиру протеста Асоцијације пољопривредника због смањења субвенција.

Kod:
Асоцијација пољопривредника: Људи изманипулисани

Асоцијација пољопривредника Србије подржава захтеве  незадовољних пољопривредника који су се данас запутили ка Београду  али се њени чланови нису  придружили протесту, јер како каже за РТВ Војводине председник Асоцијације, Богдан Шуљманац, из сремског села Лаћарак, уредба још није донета, и додаје да су овог пута "људи изманипулисани".

Простора за преговоре има и Асоцијација пољопривредника Србије је стога затражила пријем у министарству пољопривреде током сутрашњег дана. Из овог удружења наглашавају да подстицаје и треба да добију носиоци малих газдинстава  јер су до сада то добијали велики произвођачи, који обрађују и по 2000 хектара поседа.

Они су тракторе паркирали на службени паркинг испред зграде владе, а полиција није интервенисала. Пољопривредници су новинарима рекли да намеравају да преспавају пред зградом Владе Војводине, одакле желе да наставе пут према Београду.

Полиција је данас осујетила намере хиљада пољопривредника да тракторима дођу у главни град Србије и тамо одрже протест.

Асоцијација пољопривредника незадовољна је мерама аграрне политике Владе Србије.

Асоцијација пољопривредника тврди да су једног од учесника данашњих протеста због смањења субвенција претукли полицајци, али полиција то негира.

Представници Асоцијације рекли су агенцији Бета да је један полицајац прислонио пиштољ на слепоочницу пољопривреднику из Суботице којег су полицајци пре тога наводно претукли.

Инцидент се, према њиховим тврдњама, десио код Бачке Тополе. У Полицијској управи Суботица агенцији Бета су казали да нико није пријавио такав случај, као ни да из хитних медицинских служби нису стигле такве пријаве.

Представници Асоцијације пољопривредника најавили су да ће фотографије повређеног пољопривредника поставити на своју интернет страницу. Пољопривредници су данас почели протесте широм земље тражећи од владе да не укида субвенције из прошле године.

Незадовољни новом аграрном политиком Министарства пољопривреде, пољопривредници из разних крајева Војводине (Суботице, Сомбора, Зрењанина, Кикинде, Панчева...) кренули су јутрос око девет сати тракторима ка центру Београда, а дестинација им је Министарство пољопривреде и зграда Владе Србије.

Како су јуче истакли, пољопривредници су незадовољни због смањене површине пољопривредног земљишта које се субвенционише, а свој протест су већ изразили упутивши писмо председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министру пољопривреде Душану Петровићу и премијеру Владе Војводине Бојану Пајтићу.

"Нисмо ми ти коју су криви због ове ситуације, а треба да схвате да смо ми једини који обезбеђују прехрамбену сигурност ове државе. Ми смо радили у време највеће инфлације, бомбардовања и санкција, ми и сада радимо, без обзира на помоћ државе", рекао је јуче Војислав Малешев, из удружења "Клуб 100 п плус", гостујући на Радио-телевизији Војводине.

Влада Србије требало би ове недеље да усвоји уредбу о субвенционисању регистрованих пољопривредних газдинстава са 14.000 динара по хектару што је износ једнак прошлогодишњем, али и да смањи максималну површину коју субвенционише по газдинству на 10 хектара.

Прошле године субвенције по хектару, за које је из буџета издвојено 120 милиона евра, користило је 74.000 регистрованих газдинстава, а маскимална површина која је субвенционисана износила је 100 хектара по газдинству.

Блокиран пут Нови Сад - Србобран

Од 13 сати блокиран је пут Нови Сад - Србобран код Ченеја. Новинарка Радио-телевизије Војводине налази се на лицу места и преноси да више од 100 пољопривредника из Ченеја, Бечеја, Србобрана, Сирига и других места тракторима блокира пут Нови Сад - Србобран, а да је део отишао да препречи пут Нови Сад - Бечеј.

Око 13:30 су прво почели, а након петнаест минута и завршени преговори између представника Асоцијације пољопривредника и полиције, међутим до решења се још увек није дошло. Наиме, став Министарства унутрашњих послова јесте да се тракторима не сме улазити у град, а да пољопривредници требају да оформе групе које ће представити своје захтеве покрајинским властима.

Пољопривредници се тренутно договарају о даљим корацима, а пут је и даље блокиран.

Пољопривредници из Суботице заобилазе полицијске блокаде

Пољопривредници из Суботице који су тракторима јутрос кренули у протестну вожњу до Београда, после блокада код Старог Жедника и места Мали Београд, на магистралном путу Е 75, успели су атарским путевима да стигну до Бачке Тополе.

Како је за Радио-телевизију Војводине рекао Мирослав Ивковић, из Асоцијације пољопривредника, стотинак пољопривредника из суботичког краја неће и поред полицијских блокада одустати од пута за Београд.Зрењанински пољопривредници су се такође окупили како би подржали Асоцијацију пољопривредника због незадовољства најављеним уредбама Владе Србије.

Ови пољопривредници прикључили су се конвоју који је кренуо јутрос из Кикинде, а колони су се прикључивала и пољопривредници из успутних села и прикључиће им се пољопривредници из јос четири општине средњег Баната.Полиција је у Кљајићеву зауставила преко 200 трактора и недозвољава има да наставе пут ка Београду. Реч је о пољопривредницима из села Алекса Шантић, Гаково, Расине и осталих места из околине Сомбора.Пробијена блокада код Панчева

После жучне расправе са полицијом јутрос око 10 часова и 30 минута пољопривредници из Старчева и Омољице пробили су блокаду постављену у Спољностарчевачкој улици и упутили се тракторима према Београду. У колони је било око 20-так трактора.

Они су се одлучили на овакав корак када су чули да су пољопривредници из Зрењанина и Долова такође пробили блокаду.

Око 11 сати полицији је у помоћ дошло и неколико џипова са Жандармеријом. Ситуација је мирна и нема инцидената.Протестују пољопривредници из читаве Србије

Пољопривредници из целе Србије покушавају да тракторима крену за Београд, како би изразили незадовољство уредбама министарства пољопривреде, али им полиција не дозвољава излазак на главне путеве, изјавио је данас председавајући Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш.

Kod:
Мартиновић: Блокада није решење

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић изјавила је, поводом блокаде путева у Панчеву, да то није начин да се решавају проблеми, поготово што највише испаштају они који немају никакве везе ни са захтевима, ни са протестом пољопривредника.

"Очекујем да ће у наредних сат или два ситуација бар на неки начин да се регулише. Апелујем на све суграђане који су желели да протестују тракторима да имају у виду да је ово ипак велики град и да је транзитни правац", рекла је у програму Радио Панчева градоначелница Мартиновић.

"Пољопривредници из свих крајева Србије у групама од неколико десетина до неколико стотина, покушавају да из својих места тракторима крену у Београд, али им полиција брани кретање и не дозвољава излазак из њихових места", казао је Киш агенцији Бета.

Он је нагласио да су се пољопривредници одлучили да тракторима дођу у Београд, јер не могу више да чекају и да слушају само празна обећања.

"Тражимо спровођење свих мера које су нам прошле јесени обећане. Ми смо све урадили што је било до нас и не можемо више да чекамо," казао је Киш.

Он је додао да пољопривредници не желе да блокирају путеве, већ само тракторима да дођу и да мирно прођу до министарства пољопривреде и Владе Србије.У дану незадовољства за паоре, влада републике Србије је усвојила једну од уредби – уредбу о кредитирању пољопривредне производње путем субвенционисаних каматних стопа. Међутим, много важнија од те је такозвана уредба од 14.000 динара по хектару која је узроковала протесте.

Из Министарства пољопривреде поручују да су спремни на разговоре али да се мора уважити чињеница да су буџетска средства ограничена.Линк
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Pon Maj 30, 2011 10:49 pm

SR: PROTEST POLJOPRIVREDNIKA - INCIDENTI U SOMBORU I KOD BAČKE TOPOLE

Vojvodina - Nezadovoljni predlogom za trošenje Agrarnog budžeta za 2011. godinu, poljoprivrednici iz Vojvodine krenuli su od jutra da formiraju kolone traktora za protestnu vožnju po Beogradu. Prema nepotpunim podacima, na drumovima je više od 2.000 traktora i do 14 časova niko nije dospeo do Beograda, niti se neko iz Vlade obratio poljoprivrednicima uz puteve. Ratari su krenuli iz Sombora, Subotice, Bačke Topole, Srbobrana, Nove Crnje, Zrenjanina, Bele Crkve, Kovačice, Žitišta, Vršca, Kovina i drugih mesta sa namerom da vožnjom ispred Vlade iskažu protest i nezadovoljstvo.Kolona sa 300 traktora iz pravca Subotice, takođe, je stigla do Instituta za ratarstvo na Rimskim šančevima pored Novog Sada.Blokiran je put Novi Sad – Temerin i Novi Sad – Srbobran, a na ovim lokacijama je oko 600 traktora iz cele Bačke.Nezadovoljni ratari iz Banata sa 700 traktora zaustavljeni su na mostu preko Tamiša na putu za Beograd i na novom putu je još 350 traktora. Žandarmerija je napravila prepreku i ne dozvoljava prelaz i pojačala je prisustvo sa dva autobusa svojih pripadnika.Na novi dolazak poljoprivrednici su reagovali uzvicima prema žandarmeriji: „Gejove ste štitili, a nas nećete”. Fizičkog kontakta nije bilo – rekao je Janko Omasta iz Kovačice.Zbog zabrane policije da kolone uđu na glavne putne pravce, traktori na sabirna mesta se kreću poljskim putevima, a poljoprivrednici ne žele da se raziđu dok ne čuju vest iz Ministarstva poljoprivrede o njihovim zahtevima koji se svode na isplatu - 14.000 dinara po hektaru za površinu do 100 hektara .Još jutros se među ratarima pronela vest da su kretanja iz Sombora sprečena i da je došlo do incidenta i hapšenja jednog od učesnika protestnog karavana i nasilnog sklanjanja traktora sa puta.Kod Bačke Topole policajac je posle odbijanja da stane u njivi zaustavio Marinka Čovića iz Đurđina i razbio mu retrovizor i sa pištoljem uz slepočnicu, pred desetak zaprepaštenih seljaka, ovog traktoristu izvukao iz kabine – rekao je za „AgroServis” Nebojša Rodnić, koordinator protesta za reon Subotice.O ovim incidentima MUP još nije izdao saopštenje.

http://poljoprivreda.info/
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Sre Jun 01, 2011 8:22 am

Poljoprivrednici tvrde da je jedan pretučen!

Asocijacija poljoprivrednika tvrdi da su jednog od učesnika jučerašnjih protesta zbog smanjenja subvencija pretukli policajci, ali policija to negira.


Predstavnici Asocijacije rekli su agenciji Beta da je jedan policajac prislonio pištolj na slepoočnicu poljoprivredniku iz Subotice kojeg su policajci pre toga navodno pretukli. Poljoprivrednici blokirali puteve!Incident se, prema njihovim tvrdnjama, desio kod Bačke Topole.

U Policijskoj upravi Subotica agenciji Beta su kazali da niko nije prijavio takav slučaj, kao ni da iz hitnih medicinskih službi nisu stigle takve prijave.

Predstavnici Asocijacije poljoprivrednika najavili su da će fotografije povredjenog poljoprivrednika postaviti na svoju internet stranicu.

Poljoprivrednici su juče počeli proteste širom zemlje tražeći od vlade da ne ukida subvencije iz prošle godine.

(Beta)
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Čet Jun 02, 2011 2:56 am

ОГОРЧЕНИ СЕЉАЦИ: „Парада хомосексуалаца може- А нас сељаке не пуштате у Српску Престоницу!“Паори никад одлучнији (нове вести стижу сваки час…)

…Након сат времена преговарања и натезања са полицијом, која никако није хтела да им дозволи да наставе пут Београда, део пољопривредника је трактором кренуо атарским путевима до циља. Полиција је онда поставила нову блокаду на излазу из Башаида, али безуспешно. Пољопривредници су поново, само њима знаним атарским путевима, кренули према зрењанинској општини, док је део њих сачекао да се полиција повуче и наставила магистралним путем. Оволику дозу одлучности и слоге међу паорима у овом делу Војводине одавно нико није видео….

Јелена Симић- извештава из Панчева, да је тамо формирана километарска колона трактора са сељацима који су одлучни да крену ка центру Београда! Ситуација је веома напета и очекује се пробој ка Београду. Демонстрантима се масовно придружују грађани, који измореним али одлучним сеоским домаћинима доносе воду и храну. Полиција блокира све прилазе Панчеву, ометајући и спречавајући чаки и пешаке да прођу- наводи Јелена.

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Protest
Пољопривредници тракторима блокирају најзначајније путне правце у Војводини Фото: М. Шашић
(Преузето са сајта Политике)

Кикинда – Геј парада може, а паорска не може!? – узвикивали су пољопривредници када их је полиција зауставила на делу магистралног пута М-24 између Кикинде и Башаида, на свега неколико километара на излазу из града.

Око стотину пољопривредника у тракторима окупило се још у девет сати да би у протестној вожњи до Београда држави дали до знања колико су незадовољни аграрном политиком коју води.

– То је као да имам четворо деце, нахраним једно, а осталој кажем да се снађу – објаснио нам је један пољопривредник.

Колона трактора је са периферије Кикинде кроз град кренула нешто после девет сати. Неки грађани су поздравили паоре у знак подршке. Међутим, чим су изашли из Кикинде, полиција је блокирала пут колони. Међу полицајцима било је неколико саобраћајаца и двадесетак припадника интервентне јединице.

– Кршите нам људска права! Шта је са нашом слободом кретања – узвикивали су паори.

Након сат времена преговарања и натезања са полицијом, која никако није хтела да им дозволи да наставе пут Београда, део пољопривредника је трактором кренуо атарским путевима до циља. Полиција је онда поставила нову блокаду на излазу из Башаида, али безуспешно. Пољопривредници су поново, само њима знаним атарским путевима, кренули према зрењанинској општини, док је део њих сачекао да се полиција повуче и наставила магистралним путем. Оволику дозу одлучности и слоге међу паорима у овом делу Војводине одавно нико није видео.

С. Милетин

————————————————————-

Блокирани путеви у Војводини

НОВИ САД/БЕОГРАД – Пољопривредници незадовољни најављеним мерама о субвенционисању аграра наставили су данас протесте па су тракторима блокирани значајнији регионални путни правци у Војводини, интензивније него прва два протестна дана.

Председник Клуба „100 П плус”, једног од пољопривредних удружења која су организовала овај протест, Војислав Малешев изјавио је Танјугу да је на путевима широм покрајине више од 6.000 трактора и додао да се тај број повећава, позивајући грађане да не путују друмским превозом без преке потребе.

„Цела Војводина је блокирана јер представници Министарства пољопривреде не желе да чују наш апел да држава испоштује оно што је крајем прошле године обећала пољопривредницима”, рекао је он напомињући да су упутили поруку и председнику Србије Борису Тадићу да прими представнике пољопривредних асоцијација.

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш рекао је Танјугу да је број трактора, које је „полиција зауставила на путевима широм покрајине али и у другим деловима Србије”, сад већ од 8.000 до 10.000 и да се протесту придружује све више пољопривредника.

„Није истина да се пољопривредници Србије деле на сточаре, ратаре, оне са мањим или већим поседима, на оне из Војводине и јужне Србије”, рекао је Киш и нагласио да је највећи део пољопривредника у читавој републици јединствен у намери да остваре своје захтеве.

„Ми не тражимо ништа специјално него да субвенцији добију сви, како је то јесенас одлучено, јер смо у производњу већ уложили значајна финансијска средства”, казао је он и запитао како је то могуће да за српски аграр нема довољно новца у буџету.

Од јутрос су блокирани путеви Оџаци – Нови Сад, Бач-Бачка Паланка и правац ка Богојеву и граничном прелазу према Хрватској, Оџаци-Сомбор, затим пут од Врбаса до Куле и правас Суботица-Нови Сад код Ченеја односно Римских шанчева.

Према информацијама електронских медија, блокиран је и пут од Београда ка Зрењанину код Ченте, правац ка Кикинди, путеви у околини Панчева и други.

На свим пунктовима, где је знатно отежан саобраћај, у одређеним временским размацима се пропуштају аутомобили и друга возила, а за хитне случајеве је пролаз неомета.

Више од 50 трактора трећи дан је на великом паркингу изпред зграде Владе Војводине а полицији која обезбеђује тај скуп од јутрос је пристигло појачање.

Пољопривредници су претходног дана разговарали са председником покрајинске владе Бојаном Пајтићем тражећи да он ургира код надлежних како би им био омогућен пролаз тракторима до Београда. Делегација војвођанске Асоцијације пољопривредника није прихватила, после састанка са ресорним министром Душаном Петровићем 30. маја, понуду Владе Србије о субвенцијама за посед до највише 30 хектара обрадиве површине.

После састанка шесточлане делегације пољопривредника са министром Петровићем, помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић рекао је да максимално што министарство може да уради је да омогући субвенционисање у истом износу као и прошле године, када је исплаћивано 14.000 динара по хектару, за максимално 30 хектара обрадиве површине по једном газдинству. То значи да ће око 90 одсто корисника остварити своје право за целокупну површину обрађене земље, док ће остали моћи да учине до 30 хектара ораница, објаснио је Миловановић и подсетио да је прошле године право на субвенције искористило 74.901 корисника, а укупан број пољопривредника са обрађених до 30 хектара износио је око 67.000.

Миловановић је рекао да је предлог Министарства пољопривреде истоветан као и прошле године и да се ништа неће променити у погледу корисника субвенција. Председник Асоцијација пољопривредника Србије Богдан Шуљманац је јуче изјавио Танјугу да та организација подржава мере владе и ресорног министарства које се односе на подршку аграру јер су, „реалне и нема другог решења, имајући у виду да је аграрни буџет ограничен.„ Шуљманац је истакао да Асоцијација пољопривредника Србије не подржава протесте земљорадника из Војводине, јер сматра ду су неосновани. „Пољопривредници из Асоцијација пољопривредника Србије немају намеру да се прикључе протесту пољопривредника из Војводине”, казао је Шуљманац, уз напомену да је земљорадницима „место на њивама, а не на улицама.

„ Он је рекао да су представници Асоцијације пољопривредника Србије на састанку са представницима Министарства пољопривреде разговарали о мерама за аграр и предложили да се земљорадницима омогући трајна регистрација трактора, што је било и раније. На тај начин земљорадницима би били надомештени велики издаци које имају због високих цена нафте, указао је челник Асоцијације пољопривредника Србије.

„Нису проблем пољопривредницима државне субвенције већ су то ниске откупне цене меса и млека, а високе цене нафте. То су наши највећи проблеми”, закључио је Шуљманац.

———————————————-

СНС: Није тачно да нема новца за субвенције

БЕОГРАД – Српска напредна странка подржала је данас захтеве пољопривредних произвођача и позвала Владу Србије да и у овој години исплати обећане субвенције пољопривредницима.

Члан Председништва СНС Зоран Машић је на конференцији за новинаре рекао да није тачно да у оквиру аграрног буџета за ову годину нема средстава за субвенције, наводећи да је влада на две седнице почетком године усвојила расподелу тог буџета тако што је 11 миљарди динара планирано за субвенцонирање по хектару обрадиве површине.

Према његовим речима, било је предвиђено и да се издвоји 700 милиона динара за субвенцију камата на краткорочне и дугорочне кредите.

„Влада и Министарство пољопривреде мора да објасне пољопривредним произвођачима где је тај новац”, рекао је Машић, који је и посланик СНС и председник Одбора за пољопривреду Скупштине Србије.

„Неприхватљиво да се средином године мењају уредбе и начин исплате аграрног буџета”, рекао је Машић и оценио да унутар ДС „постоје сукоби по питању аграрне политике, па тако и бојазан да се ис тога рефлектује овакво поступање према пољопривредним произвођачима”.

———————————————-

Отказан састанак Егерешија са пољопривредницима

НОВИ САД – Састанак председника Скупштине Војводине Шандора Егерешија и представника удружења пољопривредника, раније заказан за 16 сати, отказан је до даљњег, саопштио је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање
(Бета)

Линк
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Čet Jun 02, 2011 2:57 am

Opovo - probijanje blokade

danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Pet Jun 03, 2011 3:59 am

Država popustila, ratari imaju nove zahteve

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Ratari_11

Poljoprivrednici, koji ne uklanjaju blokade sa vojvođanskih puteva, zatražili su, u dopisu upućenom premijeru Mirku Cvetkoviću, da predaja zahteva za regresiranje počne 10. juna, a isplata najkasnije mesec dana od predaje zahteva. Vlada Srbije prethodno je prihvatila zahtev ratara da subvencije dobiju oni koji imaju do 100 hektara zemlje, ali je odredila da novac bude isplaćen u narednih osam meseci, što poljoprivrednici ne prihvataju.

Oni su izneli i nove zahteve. Između ostalog, traže ukidanje odluke o zabrani izvoza pšenice, kao i da učesnici protesta ne budu procesuirani ni prekršajno, ni krivično zbog toga.

Vlada Srbije je na predlog ministra poljoprivrede Dušana Petrovića usvojila Uredbu o regresiranju repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju. Kao i prethodne godine regres će biti 14.000 dinara po hektaru za površine od 0,5 do 100 hektara. Predviđeno je da prijem zahteva poljoprivrednika počne 15. juna, a da isplata novca traje narednih osam meseci. Na sastanku državnog vrha kome su u četvrtak uveče prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je dogovor da se uvaže zahtevi poljoprivrednika koji već pet dana blokiraju puteve u Vojvodini.

Međutim, i pored dogovora državnog vrha da izađu u susret zahtevima pobunjenih poljoprivrednika, ratari se neće pomeriti sa blokada dok god ne budu ispunjeni svi njihovi zahtevi. Kako za 021 kaže Branislav Prelević iz Asocijacije poljoprivrednika, poljoprivrednici nemaju garanciju da će im i nakon izbora subvencije biti isplaćene.

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Paori_003

"Naravno da smo zadovoljni tom odlukom, ali nismo zadovoljni rokovima. Bojimo se da sa ovim rokom od osam meseci žele sve obaveze da prenesu u narednu godinu, posle izbora, kad može da se desi da ih to više ne dotiče", oprezan je ovaj paor.

Prelević navodi da poljoprivrednici ne veruju državi, koja im je najpre obaćala subvencije, onda rekla da nema novca, da bi nakon četiri dana protesta ipak našla pare za zemljoradnike. Prema njegovim rečima, ratari će podignute kredite morati da vraćaju ove godine i rok od osam meseci za već obećane subvencije je predugačak. "Mi se sa ulica ne pomeramo dok taj rok za isplatu subvencija ne bude normalniji. Ljudi, osam meseci je mart iduće godine! Kako mi da živimo do marta iduće godine? Iskreno, poljoprivrednici odavno ne veruju ovoj vlasti ni reč", kaže Prelević za 021.

Poljoprivrednici iz Vojvodine pet dana protestuju, nezadovoljni predlogom Vlade Srbije i resornog ministarstva o subvencijama u agraru kojim je bilo predviđeno da se subvencionišu gazdinstva koja imaju do 10 hektara, uz mogućnost povećanja subvencija za domaćinstva do 30 hektara. Oni protestuju blokirajući traktorima glavne puteve u pokrajini.

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Paori_002

Paori i dalje drže blokade u Novom Sadu - prema Rumenci, Temerinu i Čeneju, a vozila ne mogu da prođu ni Bulevarom Mihajla Pupina pored zgrade Vlade Vojvodine.

Jedan od ratara koji protestuju na putu za Temerin, Vladimir Njaradi, kaže da poljoprivrednici koji protestuju iza megamarketa "Rodić" propuštaju vozila koja tim putem žele da se uključe na auto-put, ali se zbog velikog prometa stvaraju gužve.

"Propuštamo, šta ćemo, ali se kilometarska kolona stvara posle pet minuta. Moramo da propuštamo saobraćaj jer ovde prolazi po sto hiljada ljudi za jedno prepodne", kaže Njaradi za 021.

Линк
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Pet Jun 03, 2011 9:52 am

danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  danica taj Uto Avg 02, 2011 7:54 am

Малинари поново каменовали кордон, повређена два полицајца

02. август 2011. | 01:40 → 16:27 | Извор: ТанјугАРИЉЕ - У селу Вирово код Ариља, где је полиција блокирала малинаре који су из тог краја кренули ка Београду, око 15:30 сати догодио се нови инцидент у коме су повређена два полицајца.

Полицајци су повређени када су их учесници протеста каменовали, јавио је Танјугов извештач са лица места.

Начелница Полицијске управе у Ужицу Драгица Јевтовић рекла је Танјугу да полиција има наредбу да пусти малинаре који желе пешке да прођу кордон, али да је и даље забрањен пролаз камионима и тракторима.

Први инцидент се догодио око 13:40 сати, када је један полицијски службеник задобио лакше повреде, а два полицијска возила су преврнута, речено је Танјугу у Информативној служби МУП-а.

Инцидент се догодио када је више од 1.000 малинара са око 200 трактора пробило кордон полиције, казали су у Информативној служби МУП-а.

Поводом овог инцидента, новосадска синдикална група Синдиката српске полиције саопштила је да подржава захтеве малинара, али и њих и све грађане позива да приликом испољавања незадовољства не прибегавају насиљу, јер оно неће довести до решавања проблема.

Синдикат је позвао "руководиоце полиције да непотребно не ризикују здравље и животе запослених у полицији, да изврше квалитетне безбедносне процене и ангажују оне јединице које су обучене за одређене послове као што је био овај".

Председник Удружења јагодичастог воћа "Виламет" у Ариљу Душко Ненадић изјавио је раније данас Танјугу да је полиција онемогућила произвођачима малине из западне Србије да крену у миран протест тракторима у Београд, испред Владе Србије, јер је блокирала излазе и прилазе градовима тог краја.

Он је рекао да су произвођачи малина са око 500 трактора најавили долазак у Ариље одакле би кренули за Београд да испред Владе изразе незадовољство због ниске откупне цене малине која се креће између 80 и 90 динара, али да их је полиција блокирала.

Произвођачи малине тврде да са том оценом не могу да покрију ни основне трошкове гајења овог воћа и наводе да би реално било да аконтна цена буде бар 125, а коначна, као и лане, око 150 динара за килограм.

http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/malinari-ponovo-kamenovali-kordon-povredjena-dva-policajca_266201.html
danica
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење Empty Re: Трактори пред Владом Војводине, пољопривредници најављују ноћење

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu