Tvorac Grada

Градоначелник Новог Сада говори неистину

Ići dole

Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  danica taj Uto Jan 17, 2012 4:07 pm

Градоначелник Новог Сада говори неистину
17. Јануар 2012 - 21:21

Поводом најновијег саопштења градоначелника Новог Сада Игора Павличића, објављеног на званичној интернет-презентацији Града Новог Сада 17. јануара 2012. године, под насловом ,,Заједничко одавање поште жртвама ужасног злочина“, Епархија бачка најоштрије одбацује његово тврђење да ће Град и његови представници заједно са Епархијом бачком одржати молитвени помен (за градоначелника је то ,,одавање поште”) 23. јануара у 12,00 часова, на Кеју жртава рације у Новом Саду.

Градоначелник овим несувислим саопштењем покушава да подметне кукавичје јаје грађанима Новог Сада доводећи их у заблуду да су Епархија бачка и Град постигли договор. Ову неистину градоначелник неспретно приказује као резултат свог пијетета према невиним жртвама Рације и своје тобожње бриге за јединство Новосађана у болу. Уистину, да није жалосно, било би смешно! Договора, зна се, нема без разговора, а градоначелник Новог Сада, својом вољом и одлуком, комуницира са Епархијом бачком већ годинама преко медијâ, оваквим и сличним лажљивим саопштењима.

Очигледно је да градоначелник Новог Сада, не видећи другачији излаз из ситуације у коју је сâм себе довео, додуше уз немерљиви допринос својих партнера и истомишљеника типа Александра Јовановића, покушава, опет безуспешно, да избегне још већу бруку. Нажалост, он мисли да је мања брука обмањивати јавност и све оне које позива него отворено признати да Град Нови Сад практично одустаје од обележавања седамдесетогодишњице Новосадске рације. Али ту, авај, није крај!

Господин градоначелник се дрзнуо да лично позива ,,хришћане православне и католичке, припаднике јеврејске заједнице и све људе добре воље“ на молитвени помен Епархије бачке и Јеврејске општине, лажно га представљајући као заједничку комеморацију Града и осталих. С којим правом, у секуларном друштву (што је једна од мантри његове политичке средине), он може да позива и сазива вернике на молитвено сабрање? Да се није по хитном поступку, необичним чудом еволуције, у међувремену преметнуо у владику или у рабина? Где му је бар неко рудиментарно људско достојанство? Зар му треба и сада, по ко зна који пут, понављати да Епархија бачка са њим и његовом екипом неће, ни сада ни убудуће, организовати никакве заједничке програме или манифестације, поготову не богослужбене чинове? Има ли тај човек имало обзира?

Било како било, Град ове године највероватније неће обележити дан Новосадске рације, а сигурно то неће учинити 23. јануара 2012. године у подне, на новосадском Кеју жртава рације јер ће тада, на том месту, Епархија бачка и Јеврејска општина са верним народом и грађанима Новог Сада одржати молитвени помен невиним жртвама Рације.

Градоначелник и његова свита могу, наравно, присуствовати помену као и било који грађанин, али не могу учествовати у програму, у чијој припреми по својој жељи нису учествовали. На пријем после помена, у просторијама Црквене општине новосадске, нису позвани.

O tempora, o mores!

17. јануара 2012. године

Из Канцеларије Епископа бачког
Нови Сад, 17.01.2012 - Информативна служба Епархије бачке
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  danica taj Pet Jan 20, 2012 3:11 am

Саопштење за јавност

Поводом дезинформације објављене на интернет-порталу Радија 021, од 4. јануара 2012. године, под насловом ,,Црква и ове године затеже око датума обележавања Рације“, одлучно одбацујемо сваку инсинуацију да је секретар Епархије бачке протонамесник Владан Симић одбио позив на састанак у Градској кући на којем је наводно требало да буде договорен програм обележавања седамдесетогодишњице Рације.

Прво, Епархија бачка и њен секретар нису добили никакав писмени позив за поменути састанак нити је било ко из Епархије бачке знао да ће се тај састанак одржати.

Друго, прву информацију о термину одржавања састанка добили смо два сата пре његовог почетка, и то путем немуште поруке остављене на телефонској секретарици. Овакав начин ,,позивања“ Епархији бачкој је непознат и стран. Иако је Епархија бачка у својој вишевековној историји имала службене односе са разним властима разних царевина, овакав случај још није забележен у њеним аналима.

Треће, без обзира на чињеницу да је градоначелник Новог Сада одавно самовољно и прећутно укинуо Одбор за обележавање Новосадске рације, једино се на састанку тог Одбора могу договорити сви детаљи у вези са обележавањем овог трагичног догађаја. Сваки састанак ван тог Одбора је нелегалан и противан духу традиције обележавања Новосадске рације.

Дакле, имајући на уму ових неколико чињеница, јасно је да је градска власт ,,позвала“ представника Епархије бачке на неки фантомски састанак са циљем да исти не дође и да тако омогући својим медијима да објаве дрзак текст под насловом ,,Црква и ове године затеже око датума обележавања Рације“. Подсећамо да је сутрадан по објављивању овог прљавог текста на интернет-порталу Радија 021, Епархија бачка у сарадњи са Црквеном општином у Чуругу и Меморијалним друштвом ,,Рација 1942.“ обележила седамдесетогодишњицу рације у Чуругу и шајкашкој области. Разуме се, овај догађај је од истог радија пропраћен у тој мери да је све друго било важније од чињенице шта се обележава и ко је организатор програма. Ипак, овим чином Црква је јасно поручила да није она та која ,,затеже“ и да је очигледно да проблем лежи на другој страни јер невине жртве не могу бити предмет политичке кампање, а још мање се може очекивати да Црква такву злоупотребу немо посматра или у њој, не дај Боже, учествује.

Из свега наведеног јасно се закључује да је неистинито тврђење да је Црква изразила било какав став по питању датума овогодишњег обележавања новосадске рације јер представник Епархије бачке није био позван да се о томе изјасни, а још већу обману представља ,,сазнање“ Радија 021 да је секретар Епархије бачке одбио да дође на састанак, из простог разлога што је немогуће одбити непостојећи позив.

Уосталом, због апсолутно нецивилизованог и антицрквеног понашања градоначелника и његовог ,,тима“ поводом Рације прошле године и због непостојања било каквог службеног односа тих људа према Српској Православној Цркви, односно Епархији бачкој, поставља се питање: откуд њима дрскост да, после свега, уопште помињу Епархију бачку у било ком контексту? Јасно је, наиме, унапред да са таквим људима Епархија бачка ни у ком случају неће правити заједничке прославе и програме, ниједним поводом, а поготову поводом светих и светлих невиних жртава Рације у Бачкој.

Коначно, Епархија бачка и Црквена општина новосадска ће, ако Бог дâ, 22. јануара 2012. године, у Српском народном позоришту, са почетком у 19,00 часова, приредити програм поводом обележавања седамдесетогодишњице Рације у Бачкој, а сутрадан, 23. јануара, на новосадском Кеју жртава рације, са почетком у 12,00 часова, одржати помен

Из Канцеларије Епископа бачког
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  danica taj Pet Jan 20, 2012 3:13 am

Двери осуђују покушај Игора Павличића да гради каријеру на несрећи жртава новосадске рације и борби против СПЦ.
Београд, 13.01.2012

Новосадско повереништво Покрета Двери – За живот Србије оштро осуђује бахато понашање градоначелника Новог Сада, Игора Павличића, јер већ другу годину за редом наставља да гради своју политичку каријеру на несрећи наших предака и свих невиних жртава пострадалих у Новосадској рацији 1942. године.

У добро увежбаном маниру замене теза, господин Павличић је, у својој безумној борби против СПЦ, и ове године покушао да, уз неприкривено саучесништво градских и покрајинских медија, злонамерно и неосновано представи целокупно свештенство СПЦ у Новом Саду као људе који нису спремни за сарадњу и договор. Наравно, при том је „заборавио“ да подсети јавност да је самовољно укинуо Одбор за обележавање Новосадске рације. Ову „безначајну“ појединост такође су прећутали и сви медији, који су, у време када СПЦ са својим верницима прославља велики хришћански празник, оркестрирано кренули у напад на њу и њено свештенство, чиме су још једном показали своје право лице.

Будући да медији и градоначелник Новог Сада нису професионално обавили свој посао, обавештавамо суграђање да је једино место на ком је могуће постићи било какав договор управо Одбор за обележавање Новосадске рације.

Да подсетимо, „наш“ градоначелник је са својим кумом Бојаном Пајтићем пре четири године бирачима обећао просперитет и благостање, али су они изостали. Одмах по преузимању градске власти, Павличић je искључиво почео да служи партијским и коалиционим колегама уместо народу, који га је изабрао. Будући да је наступила општа беда и немаштина, постало је неопходно створити нове сукобе и измислите "кривце и непријатеље" како би се у прижељкиваном метежу прикрили трагови пљачке, корупције и неспособности. Управо зато се и устремио на СПЦ, свестан да је Црква последњи браник Срба на овим просторима, али и једини преостали чувар части, истине и поштења.

Као што су петооктобарски тајкуни под изговором о неопходности макар какве приватизације отели државну имовину, тако сада заступници њихових интереса у градској власти желе да приватизују и српске жртве. Намећући нам некакав "цивилно-демократски обред", на перфидан начин нам сугеришу да то нису били православни Срби и религиозни Јевреји, него безимени анационални "грађани". На овај начин Павличић чини двоструки злочин настављајући посао који су фашисти започели у намери да затру српско име, православну веру и историјско трајање на овим просторима. Тужно је гледати да људи недостојни функције коју врше, насрћу чак и на невине жртве у намери да наставе политику „ЕУ нема алтернативу“ и да, релативизујћи злочине фашистичких окупатора, испуњавају неки од постављених услова за чланство у ЕУ.

Срби су народ који је у двадесетом веку преживео три геноцида и Двери ће учинити све да се тако нешто више никада не догоди! Предуслов за то јесте да се антисрбизам протера са територије Србије, јер да би нас други поштовали, прво морамо поштовати сами себе!

Повереништво порета Двери – За живот Србије Нови Сад овим саопштењем позива своје активисте и све остале суграђане да присуствују помену жртвама Новосадске рације 23. јануара на Кеју жртава рације у 12 часова, и уједно их обавештава да ће чланови повереништва присуствовати обележавању седамдесетогодишњице Новосадске рације коју организује Епархија бачка и Црквена општина Нови Сад, 22. јануара 2012. у Српском народном позориштву.

Покрет Двери – ЗА живот Србије, повереништво Нови Сад

avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  danica taj Pon Jan 23, 2012 5:57 am

Деманти новосадске Јеврејске општине


Поводом саопштења које је у јавности нетачно представљено као саопштење Јеврејске општине у Новом Саду, а чији аутор је извесни Борис Копиловић, протонамесник Владан Симић, секретар Епархије бачке, доставио нам је званичан деманти новосадске Јеврејске општине упућен Епархији бачкој.

„Господине Симићу,

обавештавамо Вас, након краћих консултација у Извршном одбору Јеврејске општине Нови Сад, да Јеврејска општина није слала никаква саопштења, посебно не са потписом Бориса Копиловића, који није председник Јеврејске општине. Јеврејска општина Нови Сад није аутор поменутог Саопштења.

Председник Јеврејске општине Нови Сад
Горан Леви
21. јануара 2012. године.”

У читавој овој жалосно-смешној намештаљци куриозитет представља, по сведочењу одговорних из Јеврејске општине, изјава самога Копиловића да он није ни потписао ни послао никакво саопштење.

На данашњој конференцији за медије, одржаној у новосадској Црквеној општини, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј је демантовао гласине да је против присуства господина Ефраима Зурофа на помену и његовог обраћања сабраном народу. Епископ Иринеј је обавестио све присутне да је у претходна два дана два пута разговарао са господином Зурофом, иначе својим личним пријатељем, и да га је позвао да учествује у програму централног обележавања новосадске Рације, 23. јануара 2012. године. Информативна служба Епархије бачке
Нови Сад, 21.01.2012 - Информативна служба Епархије бачке
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  danica taj Pon Jan 23, 2012 5:59 am

Поштовани господине Зуроф,

Из медија смо сазнали да долазите у Нови Сад као гост градских власти на обележавање 70-о годишњице злочиначке Новосадске рације, а из медија смо сазнали да градске власти не организују никакву манифестацију по овом питању, него су позвали грађане да учествују на комеморацији 23. јануара у подне када ће Парастос одржати Српска Православна Црква и Јеврејска заједница одржати молитвени помен невиним жртвама Рације.

Изузетно смо обрадовани вешћу да ћете се након Његове Светости Архиепископ пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господин Иринеја и Ви обратити присутнима.

Истовремено желимо да Вас обавестимо, да смо поражени чињеницама које говоре какав однос градске власти имају према жртвама Рације. Најбоље их осликавају следећа два примера:

-Прво, у Буџету града Новог Сада за 2012. годину, није предвиђени ни један динар за обележавање 70. годишњице Рације. Зар то не говори све о односу градских власти према овим недужним жртвама?

-Друго: Меморијално друштво „Рација 1942“, као удружење грађана основано са циљем неговања традиције за достојанствено очување сећања на жртве Рације, је предложило да Скупштина града Новог Сада донесе одлуку о постављању спомен-обележја жртвама Новосадске рације. 18. 07. 2011. је поднело иницијативу господину Игору Павличићу, градоначелнику Новог Сада, да Скупштина града Новог Сада донесе одлуку о постављању спомен обележја жртвама Новосадске рације на ШТРАНДУ. Сматрамо да није требало дочекати 70-у годишњицу овог геноцидног злочина, без спомен обележја на месту прогрома хиљада становника Новог Сада. Спомен обележје треба да буде скромно, водећи рачуна да исто не наруши данашњу суштину купалишта Штранд.

Из тих разлога, али првенствено због дужног пијетета према жртвама овог злочина, било би изузетно значајно да се присутнима обратите и на новосдској градској плажи Штранд, месту највећех страдања Новосађана. Чини нам се да би то много помогло правом сагледавању овог проблема.

Посебно је поразно да је 20.01.2012. у Будимпешти откривена спомен-плоча на којој пише: "Од 20. до 23. јануара 1942. године, током Новосадске рације, мађарске снаге убиле су 3.400 становника. Већина жртава су били Срби. Вечно су угашени животи и више од 700 Јевреја. Суд генерлштаба позвао је на одговорност починиоце 1943. године. У спомен жртвама на 70.годишњицу Рације, са пијететом подигнута од Министарства правосуђа".

На жалост, ми у Новом Саду, захваљујући у првом реду градским властима, немамо такву плочу. У документарном филму "Случај Кепиро" госпођа која је преживела Рацију и сама каже да јој је највиша жао, што се тај догађај обележава на потпуно погрешном месту. Још је жалосније што се у Новом Саду и даље често помиње број од 1.300 пострадалих, док данас мађарски историчари говоре о 3.400 убијених невиних житеља Новог Сада.

Изражавамо наду да би Ваш долазак на место страдања Новосађана и Ваше обраћање присутнима помогло да се изборимо за правду за жртве после 70 година, или бар Ваше помињање овог проблема приликом обраћања на централној комеморацији.

Са изузетним поштовањем и вером у борбу за исте циљеве,

Секретар
Меморијалног друштва „Рација 1942“
Јасмина Јуришин
(065 542 44 29)

Председник
Меморијалног друштва „Рација 1942“
Милан Радомир
(064 800 42 10)
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Градоначелник Новог Сада говори неистину

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu