Tvorac Grada

Регистрација ћириличког домена .срб од 27. јануара

Ići dole

Регистрација ћириличког домена .срб од 27. јануара

Počalji  danica taj Sub Jan 14, 2012 6:46 am

Регистрација ћириличког домена .срб од 27. јануара

Регистрација ћириличког .срб интернет домена, почеће на дан Светог Саве 27. јануара, најавио је на својој интерн ет страници Регистар националног интернет домена Србије (Рнидс).

Одлуку о почетку регистрације донео је Управни одбор Рнидс на седници одржаној 13. децембра.

Првих шест месеци право прече регистрације .срб домена имаће само власници постојећих .рс домена, и то по цени од једног динара.

После тог периода, ћириличке домене моћи ће да региструје свако ко жели, без обзира на то да ли поседује одређени .рс домен или не.

Ћирилички интернет домен .срб је нови, други национални домен Србије, а после руског .рф и други интернет домен на свету на ћириличком писму који је могуће регистровати.

Домен .срб је део породице интернационализованих домена (ИДН), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Свој ИДН на националном писму већ имају најпространија и најмногољудија земља и народ у свету - Русија и Народна Република Кина, као и многе арапске и далекоисточне земље.

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који живе и раде у Србији.

Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .срб домена ће се, за разлику од мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане.

Стога је и слоган кампање за популаризацију коришћења .срб домена „Линкуј као што говориш!”.
Танјуг
објављено: 14/01/2012
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu