Tvorac Grada

Промоција српства у времену апокалиптичном

Ići dole

Промоција српства у времену апокалиптичном

Počalji  danica taj Pet Nov 11, 2011 8:00 am

[size=14pt]Промоција српства у времену апокалиптичном[/size]
Пише: Василије Мишковић


Сви знамо да је вештина комуникације и ширења информације врло битна за придобијање људи за неку идеју. Сведоци смо како наши непријатељи путем медијске пропаганде трују (на жалост успешно) наш народ. Они путем свих медија, испирају мозак народу и терају га да живи, размишља и ради како они мисле да треба а то често значи против самог себе и својих виталних интереса.На жалост двовековни процес однарођавања елите, пре свега оне образоване је довео до жалосне па и на моменте трагичне ситуације. Стога не чуди што су образовање, медији и култура, па и елита сма у доброј мери не само отуђила већ и окренула против свог народа и своје традиције и од њих не треба ништа добро очекивати. Дакле заборавимо државу, институције и томе слично, већ у се и у своје кљусе.

Ми немамо ту официјелну и глобалистичку пропагандну машинерију иза себе, нити ћемо је имати све док не видимо леђа овој корумпираној и отуђеној власти, али то не значи да не можемо деловати, тј. пропагирати нашу идеју - српства. Напротив, ми то морамо да радимо, ако желимо да придобијемо свој народ и да опстанемо! Ово је борба за останак, како биолошки тако и духовни.

Српство „уживо“

На првом месту и од тога треба кренути, а томе се треба увек и враћати је промоција наше идеје на најефикаснији начин који је свим доступан а то је „уживо“ то јест када износите наше идеје и објашњавате врлине и вредности наше традиције пред једним или више људи. Лично сведочење, искрено и са примером је најефектније. Оно делује директно и има најјачи ефекат ако је правилно, мудро и искрено. Осим тога не захтева неке нарочите ресурсе.

Но пре свега овога морате да са собом рашчистите, шта сте и ко сте. Кад дефинишете шта је за вас српство и традиција и кад желите да то другима пренесете онда ћете бити јасни и другима. Друга ствар је да једноставно и разумљиво срочите оно што хоћете рећи другима и да то буде прилагођено њима (пол, узраст, образовање, интересовања...). Да би били уверљиви морате веровати у оно што причате, што значи причајте само оно у шта верујете и што сте кроз искуство тестирали. Да би одавали утисак сигурности морате бити сигурни у оно што говорите и оно што представљате. То се постиже пре свега тиме да живите у складу са оним што говорите или барем да се јако трудите у том правцу.

Прво поверујте у оно што ћете рећи па ће и други поверовати у то. То значи да говорите само оно што знате, оно што сте искусили и оно у шта заиста верујете и да пазите да не изађете из тих оквира. Да би одали утисак сигурности говорите нормално, али јасно и одречно (ни тихо јер то смара а нити галамом). Говорите о српству кроз ваше искуство, вашу струку, ваша знања и то ће бити убедљивије него било шта друго. Избегавајте да причате о нечему што не знате довољно или нешто што сами нисте искусили, јер то неће никога убедити ни у шта. Пазите се добро. Једно хвалисаво претеривање или неистина може да вам уништи цео претходни труд и напор. О стварима о којима нисте сигурни, које не познајете довољно или које нисте искусили не причајте. Држите се свога и биће то добро.Поштујте саговорника, саслушајте га, видите шта он жели или чему тежи и покушајте му објаснити како наша традиција омогућава целовиту реализацију личности и афирмацију свих талената и аспирација. Најважније је довести у директну везу његове жеље и амбиције са врлинама и вредностима српске традиције.

Никада не прекидајте саговорника нити му диркетно противречите јер ће те га тако само повредити и одбити од себе. Немојте се постављати као неко ко је изнад свог саговорника, већ само као неко ко дели истину са другима, истину која није његова већ је наша заједничка и небеског је порекла. Треба да увек имате на уму да вам је циљ да свог брата заблуделог вратите дому свом, а не да демонстрирате неку начитану сујету или ароганцију. Ако не можете говорити без смирења, ако су вам речи сувише оштре, агресивне, нетрпељиве боље да не говорите. Имајте на уму да се овим бавите не ради себе већ ради спасења себе и свога брата, ради будућности наше деце и ради аманета предака.

Две фазе у комуникацији

Ако је ваш саговорник тврда срца и негативно се односи према целој нашој традицији, и националној и православној, онда је реч о окорелом човеку који не жели да чује истину о себи и нама. Такве људе треба покушати вратити на прави пут, али је мала шанса и не треба много губити времена на ту врсту људи. Но ни њих не треба одбаците – треба му рећи ето ако некада пожелиш да чујеш нешто о нашој традицији и вери бићу ту да ти то кажем или да те упутим на неке друге који о томе знају више. Можда га одвести у неку светињу која би мало омекшала његово срце. Дакле, таквима поклонити мало пажње али ићи даље ка новом човеку који ће можда бити рад да нас саслуша и прихвати то што му говоримо, јер је то за његово добро.

Када осетите да имате око нечега заједниче ставове или интересовања онда на томе инсистирајте, јер то може бити мост преко кога ће тај човек прећи ка нама, заправо вратити се себи и својима. Избегавајте оно око чега би сте се само гложили и потенцирајте оно што је по вама код човека позитивно то јест у складу са нашом Традицијом. Са неким се можете сложити око питања вере, са другима око питања наше народне историје или пак око нечег трећег и то је оно што ће вас приближити том човеку.

Прво дакле говори о ономе о чему се слажете, па кад се то учврсти може се касније, у другој фази, некада и доста касније говорити и о оним стварима у којима верујете да ваш саговорник нема знања или вере или пак да му је слика тога искривљена због утицаја модерних идеологија. Тек касније онога ко је патриота и национално оријентисан можете уводити у веру или пак онога ко је православан у национална осећања и ставове. Циљ је те "половичне" Србе учинити целовитим - интегралним Србима, анационалне православце посрбити а секуларне "србенде" оправославити. Само је прави Србин онај који је и националан и православан, јер је наша традиција у себи интегрисала верско и национално, нешто као код Јевреја (додуше велика је то разлика, али нећемо о томе овом приликом).

Битно је бити отворен за различите идеје и приступе, па чак и оне за које видите да нису у складу са нашом светом традицијом. Исто тако човека доживите као личност а не као објекат пропаганде. Ви желите да се он врати себи и српству а не да га програмирате или да га смарате непрекидно са вашим идејама и ставовима. Некада је боље да он покрене причу, други пут да говорите о неким обичним стварима које исто тако могу да се доведу у везу са врлинама и вредностима наше свете вере и традиције.

Не притисакјте људе сувише са чињеницама и истинама наше Традиције, али немојте ни да сте немарни према овом задатку, нити да се стидите тога шта сте. Неки неће да мисионаре српство и светосавље јер то није популарно и боје се да ће испасти смешни, а то оправдавају тиме да неће да испадну као секташи. То је погрешно и штетно као и секташко нападно пропагирање својих идеја и ставова. Дакле ни секташки агресивни приступ а ни стид ћутања пред својом традицијом и својим прецима. Ко се стиди њих и они ће се њега стидети, и он ће се на крају и сам себе стидети.

Сваком ко са нама комуницира треба да буде јасно ко смо и шта смо. Но то не да сме да је циљ већ треба да покушавамо да га уведемо у воде наше живе народне традиције. Као што смо рекли треба да видимо шта је то код човека оно што га веже за традицију и на томе инсистирати – то могу бити верски осећаји које треба продубити и оцрковити то могу бити патриотски ставови које треба ојачати. Принцип је да - свако ко није против нас ,са нама је или може бити са нама.

Концентрични кругови „српства“

Но треба бити свестан степенова међусобних односа и нивоа блискости. Са онима са којима делимо истине традиције и српског начина живота смо у заједници а са онима са којима делимо неке ставове и уверења треба да имамо добру сарадњу. Са онима са којима немамо ништа заједничко желимо да будемо у добрим односима. С тим да нам је циљ да ови из треће групе пређу у другу а ови из друге у прву. Но треба бити стрпљив јер је некада прелазак из једне у другу групу брз и деси се у једном моменту а некада траје дуги низ година. Ми треба да сејемо а кад ће се и где примити није до нас.

Други проблем је да и када људи прихвате идеје наше Традиције онда није лако да их следе и примењују у животу. Потребан је труд и напор, жртва и непријатности а за то људи имају мало воље. Стога их је потребно бодрити и увести у круг људи који су на сличном степену пута којим се данас ређе иде. Потребно је говорити о награди на крају пута или пак о томе како пролазе они који издају своју веру и свој народ. Такви упечатљиви примери из околине онога коме говорите се урежу у душу и дуго памте.

Потребно је говорити људима како је потребно да одрасту и преузму одговорност за себе и своје ближње и како то нико други уместо њих неће урадити. Наша Традиција поседује огроман резервоар енергије и снаге који добијају они који крену тим путем и који практикују врлине и вредности Традиције. Велику помоћ дају духовне дисциплине и технике наше миленијумске Традиције.

То значи да по мери нечије зрелости и снаге треба га суочавати са изазовима и искушењима, а не обећавати лако путовање у срећнију будућност како то чине лажне и лажљиве европске идеологије и моде. Треба рећи - ти си човек и ти си одговоран за себе, своју породицу, своје ближње и свој народ и мораш да се бориш до последњег даха и да останеш човек – како би рекао наш свети Патријарх „боримо са али будимо људи“. Наша дужност према себи и својој души, према мртвим прецима који су се борили за нашу слободу и благостање, као и према нерођеним потомцима је да будемо борци и војници за правду, веру и народ. Ратници светла против светске таме која нас обузима који се боре сваки дан и до последњег даха не мислећи на исход - јер наша борба "није од овога света".Посебну пажњу посветите младима јер ако за наш начин живота и за врлине и вредности наше традиције не придобијемо њих онда је то најтежи пораз. Омладини треба приступити пажљиво и прилагођено њиховом узрасту и интересовањима. Младе је потребно заинтересовати како приступом теми, тако и местом. Тема је оно што и њих занима – кроз музику или образовање или спорт или нешто друго, а место је у вези са тим – место окупљања, где иду, где излазе а то може бити и место забаве или фејсбук на интернету.

Они желе да буду чланови неке групе, да се осете делом нечега битног и ако се формира нека група младих који следе пут традиције они ће вероватно остати на том путу. За почетак је довољно да постану свесни своје традиције и своје припадности те да им се да оно основно о томе. Треба видети које то заиста интересује и који томе теже а којима је то тек пролазна мода и „животни стил“.

Ако се којим случајем двоумите и мислите о томе да немате довољно образовања или времена или новца да промовишете српски стил живота сетите се како је група сиромашних рибара око галилејског језера проширила Истину широм света. Свако од нас може и мора да учини нешто за себе и за друге кроз ширење истинитог и праведног пута. Неко то може у својој породици, неко на послу, неко са пријатељима, неко у медијима или негде другде. Свака прилика је добра прилика да учинимо нешто добро и помогнемо друге, а највеће добро које неком можете да учините је да га упутите на прави и спасоносни пут традиције.

Направите медиј – постаните медиј

Када сте савладали тај лични ниво и када видите да имате успеха у „убеђивању“ људи онда можете прећи на следећи ниво – пропаганда и медиј. Иако се чини да је „пропагирање“ српства прејака реч то је истинска потреба нашег народа данас. Потребно је на сваки начин, а нарочито савремен начин промовисати српство и православље међу људима око нас. Идеја је да кроз најновије медије и технике промовишемо једну древну традицију и једини нормалан начин живота данас.

Ако можете покрените неки медиј, часопис или интернет сајт или пак пишите за неки постојећи медиј или наступајте ако сте у могућности негде. Једна радијска емисија може имати после неколико година редовног емитовања велики утицај. Интернет омогућава велики дијапазон промоције наше идеје са мало ресурса, али са доста рада.

Дакле свако од нас може отворити неки блог и налог или групу на фајсбуку, обилазити форуме и остављати линкове и коментаре свакодневно. Тако су неки успели да свакодневним радом без неких значајних улагања, дођу до десетина хиљада интернет читалаца и да их о нечему обавесте. Овде је најбитнија упорност и систематичност, па резултати кроз неко време долазе.Други начин је да у свом месту окупите неколико истомишљеника и направите удружење грађана и кренете у одређене активности. То може бити организација промоција, трибина или неких сличних промотивних активности. Можете организовати хуманитарни рад или неку другу друштвено корисну активност, а да кроз њу промовишете наш традиционални поглед на свет и српски начин живота. Ни ту не треба много новца, а и није неки захтеван посао који могу радити само стручњаци. Кроз активности овог типа ћете се развијати и усавршавати, градити тим и напредовати ка новим нивоима и облицима активности. Потребно је само почети нешто радити у том правцу. Крените слободно у ове акције јер кад човек ради нешто добро, добрим му се враћа и не треба да се боји, помоћ ће се увек наћи да се посао одради.

Треба бити реалан и не задавати неке нереалне циљеве – типа „направићемо странку и победити на изборима и спасити Србију“, већ прво направити групу која ће нешто радити на плану ширења и јачања идеја традиције. То може бити на први поглед нешто ситно – једна две трибине о светосављу и српској славној историји или пак сакупљање нешто новца да се помогне локалној цркви или неком коме је баш потребна помоћ.Идеја има много, а ви видите шта можете, шта хоћете, за шта имате таленте и предуслове. Пре свега погледајте са чим располажете на почетку – колико људи, којег профила, образовања и интересовања, колико ресурса и томе слично и према томе дефинишите почетни пројекат. Ако су људи са којима желите нешто да радите црквени можете организовати помоћ уређењу цркве или пак организовати трибине о вери и традицији у свом месту. Ако су људи са којима желите нешто заједнички да покренете образованији и имају политичке амбиције, можете покренути неки локални медиј (сајт, билтен, часопис или нешто друго). Ни ту не треба бити претенциозан и мегаломан како то наши људи често знају бити па би одмах да покрену телевизију, радио, дневне новине или "најјачи портал у земљи". Видите шта је реално и у смислу ресурса али и у смислу квалитета програма и покушајте остварити нешто достижно.

Локални медији имају доста простора за деловање оних којима новац није у правом плану. Тако да ако сте спремни да волонтирате, барем у прво време, можете да пишете за неке локалне новине или пак да водите неку емисију на локалној радијској или ТВ станици. При томе немојте бити директни у смислу - хоћемо српску причу, већ пробајте преко посредног приступа - направите нешто што има везе са етно-причом или обичајима или природним лепотама или туризмом, па кроз то на мала врата треба гурати наше идеје и вредности. Требамо бити мудри као змије и безазлени као гопубови. Не треба ићи главом кроз зид већ мудро около наоколо и урадити оно што треба.Све ово је речено не да би се неко обесхрабрио већ напротив да би се што више људи осмелило да се не стиди своје припадности српској православној традицији и да је отворено, иако без наметања, износи и презентира и у својој околини и на ширем плану ако је у прилици. Слободно се усудите и немојте се устручавати мислећи „ето шта ће ми рећи људи“ или пак „нисам довољно паметан“ нити да налазите оправдања типа „не бих да будем наметљив као секташ“. Нама је данас као народу пре сваке реформе потребна реформа душе и реформа понашања, а то је могуће само ако се промовишу српске традиционалне врлине и вредности. Живи егзистенцијални повратак традиције и традицији и њено ширење међу људима око нас су наш први и основни задатак.

линк
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu