Tvorac Grada

Јовановић: Условити запад - Косово или Србија

Ići dole

Јовановић: Условити запад - Косово или Србија

Počalji  danica taj Pon Sep 26, 2011 12:33 pm

Jovanović: Usloviti zapad - Kosovo ili Srbija

Bivši ambasador SR Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović smatra da Srbija u borbi za Kosovo i Metohiju nije iskoristila najjači adut - da prestane sa politikom približavanja evroatlantskim strukturama, što je trebalo davno da učini, "ali ni sada nije previše kasno"."Na ponudu koju je Zapad uputio pre pet godina posredstvom Ričarda Holbruka i drugih, da Srbija izabere između Kosova i EU, odgovor je trebalo da glasi da oni izaberu između Srbije i Kosova. Ako im je više stalo do Kosova, Srbija će okrenuti politiku za 180 stepeni. To je bio jedini način da se Zapad trgne. Da uvaži ono što zna, da bi dobitkom Kosova izgubio mnogo veći ulog - Srbiju. Međutim, takva politika traži odvažnost, principijelnost, a umesto toga ona se previše približila, stopila s njima. U tome je nesreća Srbije", ocenio je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje kolika bi bila realna moć takvog zaokreta, Jovanović je naglasio da je to stav koji odgovara jednoj suverenoj zemlji, a da je sve drugo igranje sa politikom, nacionalnim i državnim interesima i dostojanstvom.

Jovanović je za "Ekstra magazin" rekao da je predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u ovom trenutku jedini pravi politički predstavnik među Srbima.

"Imponuje mi njegova politička imaginacija, moral i hrabrost koje iskazuje. Povremeno sam se plašio da se u tome ne preigra, odnosno da ga druga strana 'ne uvuče u preceduru' i na tome hvata. Ipak, pokazalo se da je dovoljno vešt da izbegne zamke. Inače, interes Srba u RS da proglase nezavisnost odbacuje Dejtonski sporazum koji je uokvirio uniju BiH", navodi bivši diplomata.

On dodaje da se, međutim, zaboravlja na Međunarodnu konferenciju u Hagu o Jugoslaviji, zaključke Badinterove komisije, koje su UN, odnosno Savet bezbednosti, verifikovale baš kao i Dejtonski sporazum, a da je tom konferencijom definitivno overeno da sve republike ostaju u svojim avnojevskim granicama.

"Taj dokument ne samo da nije poništen, nego su SAD, pozivajući se baš na njega, tražile od Kofi Anana da Srbija posle obaranja Miloševića podnese molbu za prijem u UN. To je Anan prosledio Koštunici, ali je postupljeno drugačije. Istina, SAD su insistirale na dokumentu da SRJ ne bi preuzela stolicu u UN, ali suština je u tome da danas previđaju taj dokument nadređujući mu 'novo stanje'. Što je presedan. Ako je nedodirljiv Dejtonski sporazum u pogledu celovitosti BiH, onda bi trebalo da takav bude i ovaj, povodom celovitosti Srbije", navodi Jovanović .

Извор
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu