Tvorac Grada

Vesti sa Kosova

Ići dole

Vesti sa Kosova

Počalji  Sky Seeker taj Pet Sep 16, 2011 12:46 am

13.00 - Na vanrednoj sednici Vlade Kosova premijer Hašim Tači je rekao da da su jutros na Jarinju i Brnjaku raspoređeni i službenici granične policije i carine Kosova.

12.55 - Sa obe strane graničnog prelaza Jarinje izbila je vatra. Prema izveštaču B92 gorela je trava koja je istovremeno izbila sa obe strane prelaza na prilično nepristupačnom terenu. Površina zahvaćena plamenom nije velika ali se podigao veliki dim.

12.45 - Poslanici Srpske radikalne stranke prešli su na teritoriju Kosova. Iako su vraćeni sa prelaza jarinje i Brnjak oni su na Kosovo ušli "alternativnim putevima"

12:30 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da danas nije dan “D”, da je Srbija u prošlosti imala mnogo gorih dana i da je znala da na adekvatan način odbrani svoje legitimne interese.

12.00 - Poslanicima SRS nije dozvoljeno da pređu prelaz Jarinje. Radikali predvođeni Draganom Todorovićem rano jutros krenuli na Kosovo.

11.42 - Portparol Policije Kosova Baki Keljani izjavio je da se operacionalni plan Vlade Kosova o uspostavljanju reda i zakona na severu zemlje ostvaruje kako je i predviđeno.

11.00 - Do prelaza Jarinje stigla grupa studenata iz Beograda, koji, kako kažu, žele da pruže podršku Srbima na severu Kosova.

9.40 - Sa pripadnicima Euleksa na Brnjaku je i jedan carinik iz Prištine. Srbi iz KPS-a napustili prelaz Brnjak.

9.30 - Nakon sletanja drugog helikoptera, Srbi su ojačali barikadu i ispred punkta istovarili nekoliko šlepera sa šljunkom.

9.15 - Dva bela helikoptera sletela su na prelaz Brnjak. Na jednom od njih su oznake hrvatskog Kfora, a drugi je bez oznaka.

9.15 - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

8.57 - Na admininistrativni prelaz Brnjak stigao helikopter, ali se ne zna ko je u njemu, javlja izveštač RTS-a.

8.30 - Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je u petak ujutro da bi otvoreno angažovanje Euleksa u sprovođenju akcija Prištine definitivno potkopalo poziciju te misije na severu Kosova, jer bi mogućnost njihove komunikacije sa Srbima bila isključena.

04.40 - Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i rekao da je iznenađen što neke članice Saveta bezbednosti UN nisu želele da u zajedničkom zaključku pozovu strane da nastave rešavanje problema putem dijaloga.

04.25 - Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu u Njujorku završena bez zaključka. Ministar Vuk Jeremić tvrdi da većina članica SB ne podržava jednostran potez Prištine, dok Priština tvrdi suprotno.

23.00 - Srbi blokirali poljsku jedinicu KFOR-a koja se vraćala iz Kosovske Mitrovice u bazu Noting hil.

20.00 - Srbi sa severa Kosova su kamionima blokirali drugi administrativni prelaz, Brnjak, i sa jedne i sa druge strane administrativne linije.

19.00 - Kfor je bodljikavom žicom zatvorio u četvrtak uveče administrativni prelaz Jarinje između Kosova i centralne Srbije. Saobraćaj u potpunom prekidu.

U četvrtak, 15. septembra blokiran je glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici na kome se nalaze velike količine šljunka.
avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  Sky Seeker taj Pet Sep 16, 2011 8:35 pm

"Прошли смо на Косово алтернативним макадамским путем, кроз шуму и прашину и дошли до прелаза Јариње са косовске стране. Срби су овде сложни и могу рећи невиђено луди у блокирању КФОР-а, камењар који је постављен је висине два човека, не може ни мува да прође путем, дочекују нас с одушевљењем и у свој својој скромности и немаштини нуде са свиме што имају. Срби су неуништив народ и то овде показују".


Чешки новинар је управо направио интервју са админом Ненадом и на Ненадово питање: "Хоћемо ли на српском?", чешки новинар је одговорио следеће: "Хоћемо јер је српски лепши и бољи језик". Чеси су уз Србе на Косову!
avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  Sky Seeker taj Pet Sep 16, 2011 8:37 pm

UPRAVO SAD JE DOSLA OBJAVA SVIM GRADJANIMA KOSOVA MUSKARCI OD 20 DO 77GOD DA SE HITNO JAVE U PRISTINU ZBOG MOBILIZACIJE NA SJEVER KOSOVA IZ ULCINJA.CG.HITNO OBAVIJESTI NEKOG DOLJE.SAD JE 12 AUTOBUSA OTISLO IZ CG NA KOSOVO SIPTARA IZ ULCINJA SA LJETOVANJA.CUO SAM DA SE NAORUZAVAJU VISKOM ORUZJA CG VOJSKE KOJA IM JE PRODATA ZA PAR MILIONA EURA
пре 4 ч. · Свиђа ми се
Veselin Zivkovic DOBIO SAM INFORMACIJU DA CE UJUTRU U 1 IZ PRISTINE KRENUTI NA SJEVER KOSOVA OKO 708 PRIPADNIKA OVK A POSLATI SU POZIVI ZA POMOC IZ ALBANIJE TAKO DA CE OVA 2 DANA DOSTA PRIPADNIKA OVK DOCI IZ ALBANIJE OKO 2000 LJUDI,NEKA NEKO OBAVIJESTI STEVANA VUKOJEVICA,JER CE BITI NAPADA NA SRBE NA NEKO SELO BLIZU SUME.U SUMI SU RASPOREDJENI OVK,NEZNAM TACNO KOJE SE SELO NALAZI KRAJ NEKE SUME NEMOGU DA DOBIJEM TU INFORMACIJU.SAD JE IZ PRAVCA HRVATSKE PREKO CG OTISLO OKO 23 AUTOBUSA DOBROVOLJACA ALBANACA,HRVATA I MUDZAHEDINA KOJI ZIVE NA TERITORIJI BOSNE I HRVATSKE.LAGERUJE SE VELIKO LJUDSTVO NEPRIJATELJA NA KOSMETU.CENTAR ZA NAORUZAVANJE JE PRISTINA ZA SVE UZ POMOC EULEKSA.HITNO...HITNO NEKA NEKO OBAVIJESTI STEVANA VUKOJEVICA KO GA IMA U PRIJATELJE,JEDINO ON MOZE JAVITI NASIMA DOLJE DA BUDU U PUNOJ BORBENOJ GOTOVOSTI I PRIPRAVNOSTI ZA NAPADE DA SE ZASTITI NAS NAROD DOLJE OD TIH KRVOPIJA.
avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  danica taj Sub Sep 17, 2011 5:00 am

Nemački Bundesver šalje tenkove na Kosovo?

Kosovo nikako da se smiri. Da bi se sprečilo novo nasilje, Euleks preuzima dva granična prelaza na severu Kosova. Srbi na to odgovaraju uličnim barikadama. Nemački Bundesver šalje tenkove za inženjeriju, javlja DPA.


Nemačka vojska Bundesver poslala je na Kosovo dva inženjerska tenka tipa Daks, koji bi trebalo da se koriste „na demonstracijama i za uklanjanje barikada“. Nakon što je Euleks juče preuzeo dva sporna granična prelaza na severu Kosova, Srbi su blokirali saobraćaj na desetak mesta. Postavili su ulične barikade od drveća, šljunka, betonskih blokova, kamiona i teških vozila, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Sa pripadnicima Euleksa, helikoprerima su na prelaze Jarinje i Brnjak prebačeni i carinici i pripadnici pogranične policije kosovske vlade, izjavio je premijer Kosova Hašim Tači u Prištini, na vanrednoj sednici vlade.

Evropska unija pozdravila akciju Euleksa

Time je ponovo uspostavljeno jedinstveno carinsko područje, izjavila je portparolka visoke komesarke za spoljnu politiku Maja Kocijančić u Briselu. Sada će i kriminal moći bolje da se suzbija, izjavila je ona. Carina na ovim prelazima odvijaće se u prisustvu kosovskih carinika.

Prema pisanju lista Frakfurter algemajne cajtung, Bundesver će pored tenkova tipa Daks početkom oktobra na Kosovo poslati i dva vodena topa. „Zahvljajujući njima biće poboljšana sposobnost kontrole nad masama ljudi spremnih na nasilje, odnosno, lakše će se uklanjati blokade. Tako će se očuvati bezbednost i olakšati sloboda kretanja na Kosovu,“ citira ovaj list informacije iz Bundestaga. Ova akcija je ograničena na period do 15. decembra.

Blokirani svi važni putni pravci na severu Kosova

Na Kosovu je trenutno mirno, ali napeto. Prethodna noć je prošla bez većih incidenata, a svi važni putni pravci i dalje su blokirani. Na svim putnim pravcima koji sa severa Kosova vode ka centralnoj Srbiji, lokalni Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

Noć je protekla mirno i ako se izuzme manji incident koji se dogodio sinoć u 21.15 kada je grupa Albanaca zasula Srbe kamenicama na glavnom mostu na Ibru dok su ojačavali barikade, drugih incidenata nije bilo.http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15396083,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  Sky Seeker taj Pet Sep 23, 2011 4:27 am

Bagerom na barikade

Vojnici Kfora pokušali bagerom da uklone barikade od šljunka kod alternativnog puta kod Jarinja, ali su ih u tome sprečili Srbi na barikadama. Srbi tokom noći probili novi alternativni put koji povezuje sever Kosova sa centralnom Srbijom. Uhapšenim vozačima kamiona određen jednomesečni pritvor.


Vojnici Kfora presekli su bodljikavu žicu, a zatim bagerom pokušali da probiju barikade koje su Srbi postavili na alternativnom putu kod punkta Jarinje. Međutim, Srbi, koji su se okupili na barikadama, sprečili su vojnike Kfora da izađu na taj put.

Naime, Srbi su preksinoć prokopali put od Jarinja prema Rudnici koji zaobilazi prelaz, ali su pripadnici Kfora na tom putu postavili bodiljkavu žicu, na šta su Srbi odgovorili tako što su prosuli šljunak i zemlju.

Sinoć je probijen novi zaobilazni put pored prelaza Jarinje, pa se saobraćaj obavlja neometano.

Na pojednim mestima barikade su visoke i do tri metra, a tokom čitave noći se uz pesmu čuo i rad građevinskih mašina, javio je reporter RTS-a.

Zaobilaznim putem, pre blokade Kfora, prošao je veliki broj vozila ka centralnoj Srbiji i obratno. Na taj način su Srbi sa obe strane prelaza u potpunosti zaobišli kontrolni punkt i bazu Kfora.

Na prelaz Jarinje vraćena je bodljikava žica. Iako je prelaz samo formalno bio otvoren, jer su barikade postavljene sa obe strane, nijedan automobil niti pešak nije prošao.

Srbi su i proteklu noć proveli na barikadama, koje su postavljene na svim važnijim putevima na severu Kosova, kao odgovor na dolazak kosovskih carinika na administrativne prelaze.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović stigao je u Leposavić gde će razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave sa severa Kosova.

Bogdanović će aktuelnu situaciju na severu pokrajine razmotriti sa predsedednicima opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i načelnikom kosovsko-mitrovičkog okruga.

U međuvremenu, istražni sudija suda u Vučitrnu odredio je pritvor do mesec dana trinaestorici vozača preduzeća "Eurokop" u Raškoj, koje je kosovska policija privela uz objašnjenje da su ilegalno ušli na Kosovo i učestvovali u postavljanju barikada.

Prema sazbanjima RTS-a, suđenje bi, međutim, moglo da se održi već naredne nedelje.

avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  Sky Seeker taj Uto Sep 27, 2011 12:29 am

Američki vojnici Kfora jutros su uklonili barikade na alternativnom putu kod prelaza Jarinje. Incidenti tokom dana.

Prehodno je noć između ponedeljka i utorka protekla mirno uz veće okupljanja Srba na barikadama, što je odgovor na Kforovu akciju uklanjanja barikada kod Jarinja od protekle večeri.

12.49 - Načelnik kosovsko-mitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković rekao da predsednici opština sa severa Kosova traže sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kako bi se našao izlaz iz krize na severu Kosova.

12.46 - Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao da Kfor nije neprijatelj Srba na Kosovu i da građani ne smeju ulaziti u sukob sa njim i ugrožavati međunarodne vojnike.

On je ocenio da se mora naći rešenje, kako situacija na Jarinju ne bi izmakla kontroli.

"Apelujem na Kfor da se uzdrži od agresivnih akcija na alternativnim putevima koji su u stvari odušak za Srbe koji žve na severu pokrajine", dodao je Ivanović.

12.40 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da akcija Kfora ne doprinosi miru i stabilizaciji situacije na terenu. On je istakao da su Srbi spremni da razgavaraju sa Kforom u cilju obezbedjenja slobode kretanja i za Kfor i za Srbe, ali da to Kfor ne želi.

12.38 - Više stotina građana Leposavića i okoline mirnim protestom na administrativnom centru Jarinje iskazuje nezadovoljstvo blokiranjem alternativnog puta, koji je jedina veza između Leposavića i Leška sa Raškom. Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da će Srbi sa severa Kosova građanskom neposlušnošću nastojati da spreče Euleks i Kfor da ih otcepe od države Srbije.

12.00 - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Kfor da prestane sa uklanjanjem barikada na severu Kosova. On je dodao da bi uklanjanje barikada "moglo da ima negativne posledice po krhki mir i stabilnost na severu Kosova".

11.45 - Kfor će nastaviti akcije raščišćavanja barikada na severu Kosova ako to bude potrebno, izjavio je danas portparol Kfora Ralf Adamec i ocenio da je uklanjanjeputnih blokada potrebno, jer one nikome ne koriste. Adamec je u izjavi za agenciju Beta dodao da je Kfor tokom akcije uklanjanja barikada priveo nekoliko ljudi koji su već pušteni a da je suzavac upotrebljen kako reakcija na gomilu i gužvu koja nije bila pod kontrolom.

11.30 - Na prelazu Jarinje sada je mirno, a oko prelaza se okupilo više od hiljadu meštana. Oni su doneli ozvučenje do bodljikave žice koju je postavio Kfor i puštaju srpsku narodnu muziku. U međuvremenu su u bazu Kfora sletela četiri helikoptera sa vojnicima.

11.00 - Misija EU na Kosovu saopštila je danas, povodom dešavanja na Jarinju gde je Kfor uklonio deo blokada, da blokade treba da budu uklonjene. "Barikade ograničavaju slobodu kretanja i treba da budu uklonjene. Na kraju krajeva, ljudi koji najviše trpe su ljudi koji žive u njihovoj blizini. To čini njihov život još težim", navodi se u Euleksovom saopštenju.

10.45 - Oko stotnu Srba ponovo se okupilo na barikadama na Jarinju, pa su se vojnici Kfora povukli iza bodljikave žice na kojoj piše:"Stop ili pucamo. Kfor".

10.30 - Na alternativnom putu kod prelaza Jarinje građani kamenicama gađali pripadnike Kfora, a vojnici međunarodnih snaga uzvratili suzavcem. Sukob je veoma brzo okončan pošto je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahteve.

10.15 - Kfor svojim aktivnostima od prošle noći podržava Euleksu uspostavljanju prohodnosti prelaza na administrativnom prelazu Jarinje saopštila je komanda Kfor. "Situacija na terenu je sada mirna. Kfor je sinoć uklonio jednu barikadu, a Srbi su, na pet metara, podigli novu", rečeno je u Komandi. Prema Komandi Kfora, Euleks ima nadležnost nad prelazom Jarinje, a međunarodni vojnici se brinu samo za bezbednost.

10.00 - Blokiranjem alternativnog puta Kfor je ugrozio prava građana, rekao je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić i dodao da nema kontakta sa Kforom. On je rekao da su mešunarodne trupe ovom akcijom meštanima okolnih sela odsekli u potpunosti komunikacija sa Leškom i Leposavićem.

Ninić je potvrdio da vojnici Kfor privode sve ljude koji pokušavaju da pređu alternatrivnim putem.

09.00 - Na alternativnom putnm pravcu u mestu Jarinje kod administrativnog prelaza sa centralnom Srbijom pripadnici američkog i nemačkog Kfora razvukli su bodljikavu žicu u dužini od nekoliko stotina metara i u potpunoj blokadi drže nekoliko zaseoka .

Mehanizacijom ravnaju barikade koje su Srbi postavili prošle nedelje i nikome ne dozvoljavju da se približi tom prostoru.

08.30 - Kfor svojom akcijom ugrožava ljudska prava građana na seveu Kosova, ocenio je izjavi Tanjugu predsednik opštine Leposavić Branko Ninić povodom akcije međunarodnih vojnih snaga uklanjanja barikade na alternativnom putu oko administrativnog prelaza Jarinje.

07.00 - Nemački vojnici lišili su privremeno slobode dva lica koja su se našla na tom putu iz pravca Raške. KFOR od jutros hapsi sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja.

06.00 - Vojnici Kfora uklanjaju barikade na alternativnom putu kod prelaza Jarinje.Ispaljen suzavac. Nekolicina Srba koji su bili na barikadi privedeno. Među njima i Načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović .

avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  danica taj Uto Sep 27, 2011 3:43 am

Kfor pucao na Srbe, ima ranjenih

JARINJE – Više osoba je povređeno u neredima kod prelaza Jarinje kada je Kfor danas oko 13 sati pucao na Srbe koji su protestovali, jer su te snage blokirale alternativni put između severa Kosova i centralne Srbije.

Pripadnici Kfora su na Srbe bacili suzavac i šok bombe i pucali, kako tvrde, gumenim mecima.

U zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, gde su povređeni zbrinuti, kažu da oni imaju ustrelne i prostrelne povrede od bojeve municije.

Iz komande Kfora tvrde da trenutno nema informacija o povređenima i o navodnom korišćenju bojevih metaka i da su bili primorani da „u samoodbrani” ispale gumene metke na Srbe okupljene na putu kod Jarinja.

„Srbi su gađali kamenicama nemačke vojnike. Jedan vojnik je pogođen i vojnici su morali da ispale gumene metke u samoodbrani”, rekao je zamenik portparola Kfora Kai Gudenoge i dodao da je situacija sada „apsolutno mirna, ali se može u svakom trenutku promeniti”.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je da je do 14 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljeno sedam osoba koje su povređene ranije danas na Jarinju.

Prema njegovim rečima, šest osoba se nalazi na prijemnom hiruškom odeljenju, sa ustrelnim i prostrelnim povredama od bojeve municije i jedna osoba primljena je na očno odeljenje zbog suzavca.

Jakovljević je rekao novinarima da je pucano i na njihovo sanitetsko vozilo i da je srećom izbegnuta je tragedija i ekipa koja je ukazaivala pomoć nije povređena.

Incident na Jarinju je počeo kada je jedan kamion dovezen ispred bodljikave žice kojom su pripadnici Kfora zatvorili alternativni put ka centralnoj Srbiji, a nakon što su pripadnici Kfora upozorili Srbe da uklone kamion građani su bacili kamenice u njihovom pravcu.

Kfor je uzvratio vatrom, suzavcem i šok bombama.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je apsolutno neprihvatljivo da Kfor puca na nenaoružane ljude i da je ono što se dogodilo kod Jarinja moglo da se izbegne da je Kfor prihvatio poziv predstavnika Srba na razgovor i dijalog u cilju rešenja problema mirnim putem.

„Na žalost, sa druge strane nisu imali sagovornika”, rekao je ministar.

Bogdanović je apelovao na Srbe da ne nasedaju na provokacije da se mirno raziđu i da u ovoj situaciji kada je euforija i frustracija velika prema Kforu da se uzdrže od daljih provokacija i daljih sukoba.

„Mi smo se bojali ovakve reakcije Kfora i upozoravali smo u svim razgovorima koje smo imali da se nipošto ne upotrebi sila, a sa druge strane, apelovali smo na Srbe da i oni ostanu mirni”, rekao je Bogdanović.

Srbija, dodao je on, pokušava da pridobije sve relevantne međunarodne faktore kako bi sprečila dalju eskalaciju sukoba i da vratila ceo proces u dijalog, jer je apsolutno neprihvatljivo da se silom nameću neka rešenja i da se upotrebljava oružja protiv golorukog naroda koji legitimno brani svoje interese

Incidentu su prethodili mirni protesti građana Leposavića koji su iskazivali nezadovoljstvo blokiranjem alternativnog puta koji je jedina veza između Leposavića i Leška sa Raškom.

Srbi sa severa zatražili su da razgovaraju sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kako bi se našao izlaz iz krize na severu Kosova, uz poruku da se situacija može rešiti samo dijalogom a ne nikako silom.

Kfor je, nešto oko 10 sati, završio akciju zatvaranja alternativnog puta, i uklanjanja barikade do svoje baze. U toku ove akcije Kfor je priveo, pa pustio na slobodu pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju. Takođe Kfor je jutros hapsio sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je akcija uklanjanja barikada na Jarinju bila zajednička akcija Kfora i Euleksa i naglasila da sve barikade na severu treba da budu uklonjene, jer štete građanima i sprečavaju slobodu kretanja.

Gudeljević je istakla da Euleks prati situaciju i da sve opcije ostaju otvorene, kao i da sve barikade treba što pre da budu uklonjene.

----------------------------------------------------------------

Hitna pomoć: Kfor pucao i na ekipu hitne pomoći

KOSOVSKA MITROVICA – Medicinski tehničar Mladen Kostić izjavio je danas da je Kfor na Jarinju pucao u nenaoružane ljude i medicinsku ekipu koja je ukazivala pomoć povređenima.

Kostić je, nakon što je u mitrovački Zdrastveni centar došao u sanitetskom vozilu sa jednim od ukupno sedam povređenih Srba, objasnio da je Kfor pucao u masu, u nenaoružane ljude koji su nosili jednog povređenog i u medicinske radnike koji su bili u belim mantilima.

„Prvo su bacali suzavce i šok bombe, a zatim je usledila rafalna paljba iz njihovog streljačkog naoružanja,” rekao je on.

„Jedan od povređenih imao je prostrelnu ranu u predelu stomaka i otvoreni prelom potkolenice. Momci koji su bili tu krenuli su da ga nose ka sanitetu, jer smo mi bili oko 50 metara udaljeni”, kaže Kostić.

On je opisao da je u trenutku kada je medicinska ekipa sa nosilima krenula ka povređenima, metkom u vilicu pogođen dečko koji je nosio jednu povređenu osobu.

„Obojica su pali pored, stavili smo ih u sanitet i došli ovde”, rekao je Kostić novinarima ispred zgrade Zdrastvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na Jarinju trenutno mirno, Kfor sa uperenim puškama

JARINJE – Situacija na administrativnom prelazu Jarinje posle nereda u kojima je sedam Srba povređeno u pucnjavi koju je Kfor otvorio na njih, oko 15 sati je mirna.

Prostor na alternativnom putu iznad prelaza Jarinje, koji je Kfor zatvorio bodljikavom žicom, posle primene sile i bacanja suzavca, potpuno je prazan.

Građani su se povukli na početak puta i tu se sada nalazi oko dve stotine ljudi, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Vojnici Kfora u punoj borbenoj opremi sa uperenim puškama u pravcu okupljenih građana obezbeđuju bodljikavu žicu koju su postavili jutros na ovom putu.

-------------------------------------------------

Stefanović: Događaji na terenu štete pregovorima

BEOGRAD – Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da incidenti na prelazu Jarinje, gde se Kfor sukobio sa Srbima, veoma loše utiču na pregovore dve delegacije.

Pregovori u Briselu treba da počnu danas oko 18 sati.

Stefanović je za agenciju Beta kazao da dešavanja na Jarinju pokazuju da „ima snaga” koje ne žele da se problemi reše mirnim putem i koje su spremne da zbog toga „pucaju na nenaoružane ljude”.

„To se radi sa ciljem da Srbija odustane od dijaloga (sa Prištinom) i da onda ona bude okrivljena da ne želi mirna rešenja”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u prvim izveštajima sa Jarinja se pominje da ima Srba ranjenih iz vatrenog oružja.

„Građani moraju ostati mirni i ne smeju im dati povoda da urade ono što pokušavaju. Mi ćemo učiniti sve da se sačuvaju životi i opstanak Srba na Kosovu”, rekao je Stefanović.

---------------------------------------------

Bogdanović: Kfor nije smeo da puca na građane

BEOGRAD – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je Kfor pucao na Srbe koji su se okupili da bi sprečili zatvaranje alternativnog prelaza koji je vodio prema centralnoj Srbiji i da su četiri osobe teže povređene, a desetak lakše povređeno gumenim mecima.

„Apsolutno je neprihvatljivo da Kfor puca na nenaoružane ljude”, rekao je Bogdanović.

On je za RTS rekao da podaci o povređenima nisu konačni i da je ono što se dogodilo kod Jarinja moglo da se izbegne, da je Kfro prihvatiop poziv predstavnika Srba na razgovor i dijalog u cilju rešenja problema mirnim putem.

„Na žalost, sa druge strane nisu imali sagovornika”, rekao je ministar.

Bogdanović je apelovao na Srbe da ne nasedaju na provokacije da se mirno raziđu i da u ovoj situaciji kada je euforija i frustracija velika prema Kforu da se uzdrže od daljih provokacija i daljih sukoba.

„Mi smo se bojali ovakve reakcije Kfora i upozoravali smo u svim razgovorima koje smo imali da se nipošto ne upotrebi sila, a sa druge strane, apelovali smo na Srbe da i oni ostanu mirni”, rekao je Bogdanović.

„Ali ono što niko nije želeo danas se nažalost se dogodilo i mislim da ovo treba da bude nauk svima nama da svi problemi koji postoje na Kosovu i Metohiji se rešavaju mirnim putem”, naglasio je Bogdović.

Kfor nema pravo da puca na neoružane ljude i da ugrožava nečije živote zarad nečijih ličnih interesa ili interesa nekih grupa iz Prištine, kaže Bogdanović.

----------------------------------------------

Vojnici KFORA blokirali i alternativni put oko Jarinja i hapsili ljude koje su zatekli na putu

JARINJE – Jedinice Kfora rano jutros su pokrenule novu akciju uklanjanja barikada na administrativnom prelazu Jarinje i privremeno uhapsile više lica.

Ovaj put vojnici Kfora su započeli uklanjanje barikade od zemlje i šljunka na putu oko njihove baze iznad administrativnog prelaza Jarinje, na alternativnom putu.

U toku ove akcije Kfor je privremeno uhapsio pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju.

Takođe, Kfor od jutros hapsi sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja. Jutros posle 7 časova nemački vojnici lišili su privremeno slobode dva lica koja su se našla na tom putu iz pravca Raške.

Načelnik civilne zaštite u Leposaviću Radomir Bogdanović je, takođe, uhapšen i dalje se nalazi u bazi Kfora iznad prelaza Jarinje, dok su ostali pušteni na slobodu.
Agencije
objavljeno: 27.09.2011.

(Политика)
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  danica taj Čet Nov 10, 2011 5:46 am

МОЈСИЋ УБИЈЕН РАЗОРНИМ ПРОЈЕКТИЛОМ! – „Ти органи разнети су пројектилом велике ватрене моћи. Покушали смо за четири сата колико је трајала операција на све могуће начине да спасимо живот пацијента. Рађена је и реанимација, али, на жалост, нисмо успели“, рекао је др Јанковић.


МОЈСИЋ УБИЈЕН РАЗОРНИМ ПРОЈЕКТИЛОМ!

10.11.2011.


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Србин Саво Мојсић убијен је пројектилом велике ватрене моћи!


Примаријус др Радимир Јанковић изјавио је око 01.00 да је пацијент Саво Мојсић примљен на одељење хирургије са тешким повредама виталних органа – јетре, слезине, желуца, панкреаса…


„Ти органи разнети су пројектилом велике ватрене моћи. Покушали смо за четири сата колико је трајала операција на све могуће начине да спасимо живот пацијента. Рађена је и реанимација, али, на жалост, нисмо успели“, рекао је др Јанковић.
Према речима др Милене Петровић, начелника анестезиологије, други тешко повређени пацијент Радош Вукићевић примљен је у болницу са повредама задњег дела кичме.
„Пацијент је погођен у задњи део кичме. После операције његово стање је стабилно. Пробудио се, нема болове и интезивно ћемо га пратити“, рекла је др Петровић.

Повређени Дејан Вукомановић испричао је да је синоћ са братом кренуо код братанца на кафу у насељу Брђани.
„Код албанских кућа у насељу иза зида су искочила двојица Албанаца. Један је носио аутоматску пушку. Без икаквог повода су скочили на нас и напали нас. Онда су скочила још четворица Албанаца. Почели су да ме ударају каменом по глави. Један од њих имао је горњи део униформе, и некакав амблем на њему, ОВК или неки други. Изгубио сам свест од удараца и после неколико минута пробудио сам се у стану у оближњој згради. У тим тренуцима напољу се чула рафална пуцњава“, испричао је Дејан, који има видне повреде по глави.
Са Дејаном на одељењу ортопедије смешен је и Вељко Ђорђевић коме је метак окрзнуо надлактицу.

(КУРИР-Зоран Шапоњић)

http://facebookreporter.wordpress.com/
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  danica taj Čet Nov 10, 2011 5:49 am

Дан жалoсти у Косовској Митровици

Проглашен Дан жалости у Косовској Митровици после убиства Сава Мојсића и рањавања двојце младића српске националности у насељу Брђани у том граду. Повређени нису животно угрожени.

После синоћног инцидента у насељу Брђани у Косовској Митровици у којем је убијен Саво Мојсић и тешко рањена још два младића, у том граду је проглашен Дан жалости.

Један од рањених, косовски полицајац Радош Вукићевић, оперисан је током ноћи и његово стање је стабилно, док је Вељко Ђорђевић лакше повређен.

Заменик регионалног директора КПС-а Ергин Медић потврдио је да је рањени припадник косовске полиције био на дужности.

Непосредно пре тог инцидента, у тучи је озбиљно повређен и Дејан Вукомановић.

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је Танјугу да је полиција током ноћи претресла шест кућа у насељу Брђани у потрази за осумњиченима и доказним материјалом.

Хоти је нагласио да за сада нема осумњичених за убиство Сава Мосјића.

"Полиција је током ноћи узела изјаве од тројице Албанаца који нису осумњичени за убиство, већ су испитани у својству сведока", рекао је Хоти.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић затражио је од припадника Еулекса да преузму истрагу о нападу, уместо косовске полиције, и да се што пре расветли мотив, пронађу и казне починиоци тог "терористичког акта".

Богдановић је позвао Србе да се уздрже и не наседају на провокације албанских екстремиста, а Кфор и Еулекс да се, уместо на административне прелазе, фокусирају на неуралгичне тачке на северу где стално постоји претња избијања међуетничког сукоба.

Реаговања на напад у Брђанима

Специјални представник генералног секретара УН на Косову Фарид Зариф осудио је синоћње убиство у насељу Брђани у Косовској Митровици.

"Било који акт насиља је потпуно неприхватљив и неће бити толерисан. Позивам одговорне власти као и Еулекс да покрену пуну истрагу о свим околностима везаним за инцидент и изведу починиоце пред лице правде", рекао је Зариф.

Државни секретар Оливер Ивановић оценио је да тензије на северу Косова може смирити брза реакција Кфора и Еулекса.

"Тешко је рећи да ли је инцидент био планиран, али је био очекиван јер су Кфор и Еулекс потпуно концентрисани на нешто што није њихов задатак, а то је спровођење политичких одлука Приштине у веома напетој ситуацији", рекао је Ивановић агенцији Бета.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић оценио је да је циљ синоћњег напада да се испровоцирају Срби на северу Косова.

Пантић је агенцији Бета рекао да је намера била да се Срби натерају да неодмерено реагују, што би био повод да Кфор и Еулекс наметну косовске институције на северу.

Посланица у косовској Скупштини Рада Трајковић сматра да је трећа жртва за месец дана за Србе на Косову и Метохији превелика цена.

"Континуитет страдања Срба све нас је узнемирио, јер нам се по ко зна који пут шаљу поруке да Косово и Метохија у будућности, нажалост, није сигурна кућа за српски народ", рекла је Трајковићева за Ким радио.

"Оно што мене забрињава је тенденција да се сви ти злочина класификују мањим делом као етнички мотивисани, а већим делом се приписују криминогеним обрачунима", истакла је Трајковићева.

Потпредседник Скупштине заједница општина КиМ Марко Јакшић сматра да је последњи инцидент повод да се преговори са Приштином прекину и да Србија треба да упути протест Савету безбедности.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је да су људи који страдају на Косову и Метохији, без обзира на националност и повод, жртве погрешне политике. ( тачно!)

"Радикализација политичких прилика, изолација на северу Косова, блокаде прелаза, стални конфликт са међународном заједницом подиже тензије на читавом Косову", навео је Јовановић.

(РТС)
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  danica taj Sub Nov 12, 2011 6:25 am

Рука правде из гроба

Сведочење (не)заштићеног сведока у случају против Фатмира Љимаја. Пре него што је пронађен мртав, Агим Зогај је оптужио некадашњег команданта ОВК за ратне злочине, претње сведоцима, сарадњу са мафијом и везе са организацијом коју су Уједињене нације прогласиле терористичком.

Еулекс суди једном од најмоћнијих људи Косова, Фатмиру Љимају за ратне злочине у чему Хашки трибунал, пре неколико година није успео, због недостатка доказа. Ново суђење је засновано добрим делом на сведочењу Агима Зогаја, или "Сведока Икс", који је непосредно пред почетак процеса пронађен мртав у Немачкој.

"Поново су почели да ми прете", написао је Агим Зогај у јануару 2009. године у једном од писама које је објавио приштински дневник Коха диторе, укључујући и последње у којем директно оптужује Еулекс да га "шаље у смрт".

Зогај је био под заштитом Еулекса пуне две године, али мисија ЕУ на Косову није објаснила зашто се налазио у Немачкој и зашто су га оставили без надзора када се убио.

"Овде оптужујем, написмено, италијанског тужиоца Мауриција Салустра и двојицу агената за заштиту сведока, шефа Доналда и Ханса из Немачке. Доналд је из Британије. Господине тужиоче, истражитељу. Ти си надамном извршио не злочин већ психички масакр као и над читавом мојом породицом и женом", пише Зогај.

"Сведок Икс", такође, наводи да је Фатмир Љимај претио његовој жени Ганимети да не сведочи јер би то могло да има тешке последице. Претње су долазиле и преко неких људи које је Зогај означио као "групу Фатмира Љимаја".

Досије назван "Дневник Икс" подељен је на три дела. Најзначајнији је ратни дневник, писан у малој свесци, други део су материјални докази којима је сведок доказивао своје тврдње а трећи део су послератни догађаји.

Готово две године, колико је био у Ослободилачкој војсци Косова, Зогај је исписао 49 страница детаља о догађајима у селу Клечка у којима је учествовао, чиме је обезбедио доказе за оптужницу против 10 припадника ОВК.

Зогај, који је полицији Еулекса показао места на којима су жртве сахрањиване, наводи да је током једног дана у затвор стизало и до 10 особа - бораца ОВК, српских војника и полицајаца, као и цивила за које се веровало да раде против ратних интереса.

"Фатмир Љимај ми је рекао да ако откријем било ког шпијуна имам овлашћење за његово убиство", рекао је Зогај, наводећи, истовремено, догађаје који су пратили заробљавање и ликвидацију двојице Срба.

Љимај је покушао да ослободи свог брата Демирија који се, у то време, налазио у српском затвору, због чега је у Клeчку довео Љубишу Ђурошића из Клине и Вељка Марковића из села Крпимех.

"Касније сам схватио да је Љимај покушао да преговара са Србима пошто су Срби ухапсили његовог брата. То сам схватио када сам неколико пута чуо Џевата Краснићија како говори телефоном на српском језику", наводи Зогај.

Он тврди да је ову двојицу ликвидирао по наређењу Фатмира Љимаја револвером који је касније предао Кфору.

"Фатмир је рекао: сада сви одложите оружје. Сада хоћу да Агим ове убије јер никада нисам ни чуо ни видео да је он некога ликвидирао. Нисам се усудио да противречим. Арбен и Бехљуј Љимај отишли су по неколико лопата. Ставили смо Србе у неку врсту удубљења које је настало од кише. Пуцао сам у њих са два метра, пиштољем Валтер 9 мм", описао је Зогај.

Агим Зогај је, такође, набројао четири покушаја његове ликвидације, за које је оптужио Фатмира Љимаја. Некадашњи командант ОВК му је, наводно, понудио "колико год жели новца" да повуче сведочење које је дао Кфору.

Зогај је, такође, навео да је Љимај ангажовао убице из редова Албанске националне армије, коју је УНМИК 2003. године после бомбашког напада на мост на северу Косова, прогласио терористичком организацијом.

(РТС)
avatar
danica
Admin

Број порука : 510
Join date : 28.05.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Vesti sa Kosova

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu