Tvorac Grada

Kosovski Albanci u Niš po pasoš

Ići dole

Kosovski Albanci u Niš po pasoš

Počalji  Sky Seeker taj Čet Okt 28, 2010 11:32 pm

Од почетка јануара до краја августа ове године, дневно је у просеку 45 Албанаца са Космета затражило пребивалиште на територији највеће нишке градске општине Медијана! Према сазнањима „Новости“, у овом периоду близу 11.000 Албанаца је изразило „жељу“ да постану Нишлије на основу Закона о пребивалишту и боравку грађана.
Ову готово невероватну појаву о „окупацији“ Ниша открио нам је извор из полиције, који тврди да су припадници полиције „добили управо толики велики број налога да на лицу места, у домаћинствима, утврде чињенично стање“.
ПРОЦЕНЕ
ГРАДСКА општина Медијана је по попису из 2002. године имала 87.405 становника. Статистичари процењују да се број становника за прошлу годину у овој општини повећао тек на 88.532 житеља. Према степену урбанизације и општој густини насељености, Медијана је међу првим општинама у Србији.
- У готово свим случајевима провера у становима Нишлија, затекли смо Албанце тако да није било примера фиктивних пријава. Не, бар у време наше контроле - тврди извор „Новости“. - После извештаја полицајаца, надлежни су доносили или одбијали решења о упису пребивалишта.
Затражили смо од нишке Полицијске управе да нам одговоре колико је Албанаца са територије КиМ од почетка ове године пријавило пребивалиште на територији града Ниша и колико пасоша им је издато?
Јављено нам је „да је захтев прослеђен Бироу за сарадњу са медијима МУП Србије“. У одговору се наводи „да МУП нема тражене податке“!
„Одредбе закона и подзаконских аката, нити уредбе, не прописују посебан поступак пријаве пребивалишта грађана Србије, зависно од њихове националне припадности. Тако се ни у евиденцију, који се води у електронском облику, не уносе подаци о националној припадности подносиоца пријаве“, навели су у МУП Србије.
Истовремено, предочили су нам и да Законом о путним исправама није предвиђено вођење евиденције по националној структури.
У Управи за грађанска стања и опште послове града Ниша указали су нам да се ажурирање бирачког списка ради свакодневно.
- Дана 25. априла 2008, када је закључен бирачки списак, укупан број бирача је био 236.845 а 25. октобра ове године 239.665 бирача - навела је Љиљана Стојић, помоћник начелника ове управе.
- Пораст је за 2.820 бирача.
Мотив Албанаца са КиМ да затраже пребивалиште у Нишу несумњиво је обезбеђивање новог српског пасоша, који им омогућује одлазак у земље Европске уније без виза. Према незваничним информацијама „довођење“ Албанаца у Ниш и обезбеђивање станодаваца, код којих би пријавили пребивалиште, организовале су поједине Нишлије, које су од овог посла направиле добар бизнис.
avatar
Sky Seeker
Admin

Број порука : 61
Join date : 15.10.2010
Age : 54
Локација : Beograd

Pogledaj profil korisnika http://www.tvorac-grada.com/indexsrpski.html

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu